Оставката на Георги Първанов е естествена и логична. Той не иска да носи отговорност пред АБВ. Това заяви за bTV социологът от „Галъп” Живко Георгиев в коментар за трусовете в партията заради обявените намерения от лидера ѝ.

По думите му от АБВ не са успели да обяснят както трябва промяната в решението си за външния дълг. Именно то накара Първанов да обяви оставката си.

В началото на седмицата Георги Първанов беше категоричен, че АБВ няма да подкрепи дълга. В сряда обаче парламентарната група направи рязък завой, подкрепи заема в пленарната зала. А ден по-късно казаха, че не са предали лидера си.

„Очевидно има криза във вътрешния диалог и механизма, по който се взимат решения”, коментира Георгиев партията и подчерта, че това не е добър сигнал за нов политически проект, за нова партия. Това не гарантира и устойчивост в нея.

Според социолога ГЕРБ не трябва да се интересува от АБВ, дори от Реформаторския блок и Патриотичния фронт. „Не е проблемът в парламентарната подкрепа на ГЕРБ, а какво ще свърши в следващите 2-3 години”, добави той.

Живко Георгиев прогнозира, че оставката на Първанов няма да бъде приета, но той няма как да продължи да функционира като лидер на партията.