За първи път в историята три жени поеха вицепремиерските задължения. Още една дама застава на начело на МВР. Завършена магистрала и повече пари за най-бедните са само част от първите обещания на "нежната артилерия" в новия кабинет.

Кабинетът "Райков" няма да остане в историята като правителството с най-много жени министри, но със сигурност ще се запише като правителството с жени на най-ключовите държавнически постове. За сравнение в кабинета "Борисов" цели 8 жени влязоха в ролята на министри, при Станишев и Сакскобургготски - 5, а сега те са 4.

Вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова и предшественика й Тотю Младенов си предадоха властта облечени в еднакъв цвят костюми. За кратко през 2011-а двамата бяха тандем - Костадинова беше заместничка на Младенов. А сега тя сяда на стола му.

„Първо ще си почина малко, аз ви казах 22 години непрекъснато съм от едно място на друго, уморих се”, каза Тотю Младенов за бъдещите си планове.

Колегите от отдел „Международно сътрудничество” на първата жена министър на вътрешните работи нарушиха протокола и развълнуваха Петя Първанова. „Гордеем се, че сте първата жена, заела този пост. Сигурни сме, че ще успеете да се справите с всички важни задачи от този важен и напрегнат период”, казаха служителите на Първанова, а тя ги увери, че е човек, който спазва закона и слуша съвестта си.

Новият регионален министър Екатерина Захариева пое поста от бившата си колежка в министерството Лиляна Павлова. Както предшественичката си, Захариева обеща да се концентрира върху магистралите, но се въздържа да отговори дали ще кани бившия премиер Борисов да реже лентичките на откриванията на новите участъци.