Сигурността на стратегическите обекти в България ще бъде повишена, засилва се контрола по границите, в населените места ще има по-голямо полицейско присъствие, като особен акцент ще са транзитният трафик и масовите мероприятия. Това обяви на извънреден брифинг вътрешният министър Румяна Бъчварова.

В МВР се събраха вътрешният, военният, здравният и транспортният министри, премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, шефовете на ДАНС, НРС и други звена от сигурността.

„Анализът, който беше направен, показва, че очевидно последните събития застрашават системата на сигурността в Европа, но в момента няма данни за непосредствена заплаха за сигурността на страната”, подчерта вицепремиерът.

Тя подчерта, че „специфичните мерки за сигурност” все пак се налагат, тъй като основните рискове от тероризъм в нашата страна остават.

Новите мерки вече са в действие

Очаква се натоварване на пътникопотока поради въвеждането на временен 100-процентов контрол на външните за ЕС граници на България, съобщават от ГД „Гранична полиция“.

По същата причина по-бавно ще се обработват документите за самоличност на преминаващите през ГКПП с Турция, Македония, Сърбия, както и през ГКПП-Аерогара София.

Засиленият граничен контрол е част от въведените от българското правителство мерки след терористичните атентати във френската столица Париж.

Препоръчва се на българските граждани по възможност да преосмислят своите планове за пътуване, съобразно променената ситуация, посочват от МВР.

Какви са потенциалните рискове

„Аз мисля, че това е новият 11 септември за Европа и много бързо трябва да преосмислим политиките, не само взаимодействието между службите”, подчерта премиерът Бойко Борисов. Той загатна, че профилът на терористите ще покаже много за „тези гета на толерантност”.

По думите му атаките, едновременно на футболен мач, концерт и в заведения, целят да покажат: „Никъде не сте защитени от нас”. „Всеки киносалон, всяка сладкарница, всяко училище, всеки ресторант е пряко уязвим”, каза още Борисов.

Той се обяви за „една нова политика в Европа”, като каза, че през следващата седмица в парламента ще се провеждат консултации, защото „тези десетки хиляди, които преминават през нашите граници, биват спирани, връщани – има хора, които са огорчени, ядосани и това е потенциален риск”.

„По-добре да се въздържаме от пътувания във Франция, докато не се уточни окончателно всички терористи задържани ли са или убити, а цялото общество да бъде възможно най-внимателно, осторожно и бдително”, призова Борисов.

Кой е отговорен за терора в Париж?