Има формална и неформална причина за изключването ми. Формалната беше, че изразих съмнение в логиката на това, че предишният председател на партията Емил Георгиев е оглавил листа. Неформалният повод пък е свързан с феномена на „груповата динамика” – затворените групи развиват голямо доверие между своите членове и когато външен човек се опита да влезе в тази група, но не е приет, той рязко губи доверие.

Това заяви бившият лидер на партията ДЕОС Виктор Лилов по повод своето изключване. По думите му партии като „Да, България” или Зелените не са замесени в това и нямат общо.

Не се ползвах с кредит на доверие още от първия ден, сподели още Лилов. По думите му причината, поради която е избран за председател на партията, е че не е имало друга кандидатура.

„Една либерална партия може да се прави от либерали, не може да се прави от хора, които дори не са и демократи”, заяви още той. Според него е лош знак, когато партиите започнат да занимават зрителите и привържениците си „не с идеи за това как ще променят обществото към по-добро, а със себе си”.

„Тъжното е, че една партия беше разрушена, може би от егоистични цели на отделни хора в нея. Тя можеше да гарантира представителството на една, макар и малка, група хора с либерална идентичност”, сподели още той. Според него в страните от Източна Европа се наблюдава възход на популизма и разрушаване на малките политически организации.

Вижте повече във видеото: