Незаконният добив на злато трябва да бъде обявен за престъпление. Това предлага да бъде записано в новия Наказателен кодекс вицепремиерът Даниела Бобева.

"Член 475 наказва с две години лишаване от свобода лица, които си изкопаят бунар, а добивът на злато, включително златен пясък, е масова практика, не подлежи на сериозно санкциониране", коментира Бобева по време на правителственото заседание, на което кабинетът подкрепи проекта за нов Наказателен кодекс.

Всъщност предложението й е да се криминализира незаконният добив не само на злато, а на подземни богатства изобщо.

Забележки по проекта е направил и министърът на транспорта, става ясно от стенограмата на правителственото заседание от 15 януари. Най-голямото притеснение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и у всички служители, които се занимават с обществени поръчки, е от чл. 344, ал. 2 от проекта. В него се предвижда наказателна отговорност за лице, което във връзка с изпълнение на обществена поръчка приема недоброкачествена, нестандартна или некомплектна стока или услуга, която не отговаря на установени нормативни и договорени изисквания.

Министър Данаил Папазов предлага текстът да отпадне. "Причината е, че от сега имаме заявка, че няма да имаме хора, които да участват в комисиите за обществени поръчки", обяснява той пред колегите си.

В отговор правосъдният министър и вносител на проекта Зинаида Златанова признава, че този текст действително е бил оспорван от абсолютно всички по време на съгласуването му. Според записаното в стенограмата, Златанова заявява готовност текстът да бъде преосмислен, дори да отпадне.