Защо кандидатстването ни за седалище на ЕМА се оказа катастрофа
Информацията за нашата кандидатура е недостатъчна по почти всички критерии, твърди Европейската комисия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 3
    0
2111470076.jpg

След като България получи лоша оценка от Европейската комисия за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) от bTV потърсихме отговор на въпроса кой реши да се включим в надпреварата с оферта от едва четири страници.

Информацията за нашата кандидатура е недостатъчна по почти всички критерии, твърди Европейската комисия.

2111470116.jpg

ЕМА в момента се намира в Лондон, но заради брекзит си търси нов дом, поради което 19 държави се състезават да я приютят. Агенцията регулира лекарствения пазар. В нея работят стотици хора, годишно я посещават десетки хиляди топ експерти.

Служителите ѝ и техните семейства живеят и харчат доходите си в страната – домакин.

2111470114.jpg

Една от най-впечатляващите кандидатури е на Барселона. Тя е дала подробна информация, много снимки, графики – за самата сграда, в която се предлага да е агенцията, за транспортните връзки, за образователната система. Всичко това в 156 страници.

2111470115.jpg

Нашата кандидатура е дълга… четири страници. И няма нито една илюстрация.

Мирослав Ненков: Къде ще е седалището на ЕМА решават страните в ЕС, не служителите ѝЩе опитаме да спасим болниците във Враца и Ловеч, но общините трябва да помогнат

България предлага ЕМА да се помещава на площ от 30 хил. кв. м. в „София тех парк”. Според оценката на Европейската комисия България не е дала никакви подробности за бъдещата сграда – като работни бюра, помещения за срещи и конференции, интернет. Не сме дали информация и за обществения транспорт до летището.

„Тук се излагаме. Ние просто сме подали едни четири формално написани странички, гладък текст, на чиновнически език”, категоричен е комуникационният експерт Любомир Аламанов.

В кандидатурата ни пише също, че разполагаме с детски градини, училища и университети, в които децата на служителите на ЕМА могат да учат на немски и френски език, но без подробности за капацитета им.

Не сме представили план как ще се случи самото преместване на агенцията и как виждаме бъдещето ѝ, както и какви са възможностите за работи на членовете на семействата на служителите на ЕМА у нас.

Критериите, по които се изготвят кандидатурите, са предварително подробно разписани и одобрени от държавите-членки.

Рекламният ни клип на България: София е в Мордор, но не развъждаме оркиВидео с тези твърдения рекламира столицата ни като възможно седалище на Европейската агенция по лекарствата

Според заместник-министъра на здравеопазването Мирослав Ненков смята, че не сме се провалили. „Какво очаквате аз да ви кажа, че сме се провалили? Това ли очаквате да ви кажа? Няма да ви го кажа, не сме се провалили”, категоричен е той.

Чак след изтичането на срока за подаване на кандидатурите, България изготви рекламен клип и уебсайт. Те, заедно със срещите зад граница с цел да се представим, струват общо 90 хил. лева.

От ЕМА твърдят, че ако загубят голяма част от служителите си заради преместване в неподходяща държава, това ще доведе до криза с лекарствата в Европа.

В края на ноември ще е ясен победителят, като за фаворити се спрягат Амстердам, Милано, Барселона, която обаче заради събитията там най-вероятно ще отпадне.

  • 3
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре