Нека не си правим илюзии – ако не беше Америка, днес руските зелени човечета вероятно щяха да са на Бранденбургската врата. Трябва да сме наясно, че САЩ ни е крайно необходим съюзник, с всички заплахи, които стоят пред нас. Затова няма как да не се интересуваме от изхода на президентските избори в САЩ, заяви Асен Агов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Заедно с проф. Михаил Константинов той коментира първия публичен дебат на кандидатите за американски държавен глава Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. Той се оказа доста ожесточен и премина в дух на взаимни обвинения, дори компромати.

С този избор се решава съдбата на САЩ, но и на света, каза проф. Константинов. Той призна, че американската кампания му дава повод да се гордее с българската – „заради всички жълтини, защото това, което видяхме, в по-голямата си част не е дебат, а са някакви глупости“.

Припомнете си част от репликите, които Клинтън и Тръмп си размениха:

Според Агов в разискването е имало много политика, но са надделели ударите под кръста. „Този стил беше наложен от Тръмп. Наричам това явление „тръмпащина“. То не е само в Америка – в България и Франция има хора, които говорят по същия начин, във Великобритания даже спечелиха един референдум. В момента живеем в състояние на постистина – не фактите и политиката имат значение“, каза той. Гостът добави, че не защитава Клинтън, но я говори с факти – просто казва, че Тръмп е човек, който си служи с непозволени средства и може би би си служил със същите средства в политиката.

„Безспорно САЩ е най-голямата икономика и за нас е важно да можем да разчитаме на този съюзник, т.е. те да са политически и финансово стабилни“, добави Агов.

Проф. Константинов коментира, че САЩ може да фалират, макар че печатат парите, защото наближава моментът, в който никой няма да иска тези пари. За последните осем години държавният им дълг нарасна с 10 трилиона. С добавянето на други дългове станаха 15, а корпоративният и кредитният дълг на Америка се увеличиха с още 15 – 20 трилиона – това са чудовищни числа. В момента всеки американец дължи на света по 200 хил. долара, докато българинът дължи около 4000 – 5000 лв. В сравнение с американеца, ние сме 20 – 30 пъти по-богати. Това е основният проблем. Тръмп обещава, че ще се опитва да търси начини да намали този дълг“. 

Вижте целия разговор във видеото:

Агов припомни, че в края на мандата си Бил Клинтън остави страната без дълг, т.е. има инструменти. Въпросът е да се спре изкуственото стимулиране на икономиката, което прави и Европейската централна банка.

Според него Хилари Клинтън е кандидатът, предпочитан от повечето европейци, докато в САЩ има много силна подкрепа за Тръмп, родила се след избора на Обама, когато много бели американци се почувстваха изолирани.

Според проф. Константинов именно Тръмп ще спечели изборите, макар и на косъм.

Двамата коментираха и кандидатирането на Пламен Орешарски за президент.

Според Агов той е луд да се включва в предизборната кампания – „в тази надпревара повечето от нещата са ясни, той се включва късно и няма никакъв шанс“.

Проф. Константинов добави, че е ясно, че тази кандидатура е закъсняла и няма сериозни шансове за много гласове, но пък законът го позволява. „Ако някой иска да каже нещо чрез г-н Орешарски, ще има тази възможност, тъй като сега Орешарски ще има широка трибуна. Това е по-скоро лансиране на някакъв нов проект или нови идеи“.