Лидерът на БСП обяви, че партията му очаква от служебния премиер да изпълни декларацията си за провеждането на честни и свободни избори. В същото време Сергей Станишев заподозря, че бившият вътрешен министър Цветанов продължава да контролира МВР.

Председателят на социалистическата партия говори в петък след срещата си с Марин Райков.

"Цветан Цветанов продължава да бъде ефективно контролиращ в МВР. Няма как с това професионално ръководство на МВР да се гарантира честността на изборите", аргументира тезата си Станишев.

Той обяви, че е подкрепил идеята на министър-председателя за създаването на Граждански изборен борд и подчерта, че в този борд трябва да присъстват неправителствени организации, които имат експертиза и опит в наблюдението на изборите.

Според социологическите проучвания 60% от българите смятат, че изборите ще бъдат манипулирани. Такава нагласа създаде правителството на Бойко Борисов, добави соцлидерът.

Според него състоянието на държавата е изключително тежко и трябва да се каже истината, защото „това е почтеното към хората”.

Станишев смята, че всяко едно министерство трябва да направи анализ на състоянието на своя сектор. Това му мнение обаче не бе споделено от Марин Райков, който обяви, че няма да прави ревизии.

Социалистът изтъкна, че през последните 10 дни фискалният резерв е намалял с 1 милиард лева и поиска да стане публично известно какви са задълженията на болниците, колко е невърнатото ДДС към фирмите, колко са задълженията на държавата към фирмите.

Анализът и публичното оповестяване на нещата е абсолютно задължително, коментира още Станишев.

Ако се целят реални промени в някои сектори няма как заместник-министри, особено скандални, да направят нужните промени, коментира още лидерът на БСП.