В последния работен ден на депутатите преди местния вот в парламента е насрочена спешна среща на ДАНС, МВР и главната прокуратура за покупко-продажбата на избиратели. Тя е по инициатива на Патриотичния фронт.

Денят в Народното събрание започна с консултации по бюджета за догодина. Финансовият министър Владислав Горанов дойде на среща с ПФ и каза, че бюджетът ще бъде внесен до края на октомври, както е по закон. Предстоят консултации и с други партии през следващите дни. Целта е да не взимаме повече дългове и дефицитът да е до 2%.

„Насрочен е следващата седмица втори кръг от консултации, на който сме поканили всички партии, които подкрепят правителството. Първата политико-експертна среща ще се проведе в Министерството на финансите”, обясни след срещата Горанов.

„Нашите приоритети са образование, отбрана и МВР”, подчерта Валери Симеонов, съпредседател на ПФ.

Тази сутрин народните представители успяха да гласуват пожизнени пенсии по 700 лева на изтъкнати български творци, сред които Янка Рупкина и актьорът Васил Михайлов. 

Някои от депутатите вече правят планове за приоритетите си след ваканцията.

Цвета Караянчева от ГЕРБ коментира, че „конституцията, закона за съдебната власт, всичко което успяхме да постигнем тази сесия тепърва ще се реализира”.

„Бюджета на държавата, антикорупционния закон и конституционните промени, които трябва да минат още две четения”, пък са сред приоритетите на Настимир Ананиев от Реформаторския блок. „Ние ще държим на нашите закони за прогресивното и подоходно облагане и разбира се на всички онези 14 социални плащания, които бяха отнети с бюджет 2015”, допълни той.

В деловодството на парламента са внесени и предложенията за промените в закона за движение по пътищата, които предвиждат много по-строги санкции за нарушения на пътя.