Зам.-министър на правосъдието по времето на Зинаида Златанова предупредил председателя на Софийския районен съд Методи Лалов „да внимава какво говори” и скоро след това проверките в съда започнали. Това сподели магистратът в студиото на „Тази събота”, след като стана ясно, че ВСС го дава на прокурор заради обществена поръчка за доставка на принтери.

По времето на кабинета „Орешарски” зам.-министър беше само Илия Ангелов, който не е юрист, а магистър по машиностроене и дългогодишен полицай. Методи Лалов влезе в сблъсък със Зинаида Златанова по време на нейна инспекция на сградата на ГУСВ, където районният съд трябваше да се премести.

Пред журналисти председателят тогава показа нагледно, че обектът не е готов и магистратите не могат да работят в него.

Днес в ефира на bTV той посочи, че поръчката за новите принтери е била проверявана от ВСС още през 2014 г. и не са били открити нередности. Сега, след дълго забавяне, одитният доклад на Сметната палата бил базиран на мнението на само един експерт, че условията по конкурса елиминирали участници.

„Днес трябва да говорим за моята дейност, за моите принтери, а не за съда”, заяви Лалов. По думите му при подготовката на поръчката за над 400 000 лв. с ДДС той сам станал по-голям специалист и от ВСС, и от Сметната палата, а техническото задание е било написано от външна фирма.

„На условията може да отговорят повече от една фирма, даже повече от три. Това, че продават на различна цена едно и също изделие е въпрос на конкуренция на пазара”, отбеляза Методи Лалов и допълни, че никой от участниците не е обжалвал резултатите във Върховния съд. В същото време с новите машини разходите за консумативи спаднали със стотици хиляди левове.

„Главната тема са проблемите на Софийския районен съд – свръхнатоватеност, недостатъчен кадрови и административен капацитет. Явно не могат да простят, че някой има мнение и го повтаря на висок глас”, посочи Лалов.

Според него от СРС се изисквало да бъдат васали: „Бъдете благодарни за това, което ви даваме”. Председателят беше категоричен, че няма връзка между безпрецедентния съдийски протест и учредяването на „Да, България” на Христо Иванов. Лалов призна, че двамата са били на обучение в САЩ, финансирано от „Америка за България”, но подчерта: „Аз по закон и по морал не мога да бъда свързан с политическа партия”.