Премерен в думите, предпазлив в обещанията – такъв се показа пред bTV новият социален министър Хасан Адемов, според когото след 12 май има сгъстени обществени очаквания към социалната сфера – по отношение на политиката по доходите, пенсионната реформа и подпомагането на най-бедните.

Адемов обаче подчерта, че бързи решенията на наболелите проблеми няма – главно заради ограничените финансови възможности на държавата. Според новия шеф в Министерството по труда и социалната политика адекватното поведение в отговор на тези проблеми не е по силите само на едно ведомство.

„Много се радвам, че министър на икономиката и енергетиката е именно Драгомир Стойнев, защото той е човек със социален профил. Трябва да е тясна връзката между отделните министерства, особено между икономическото и социалното, защото те са две страни на една монета. От една страна се взимат мерки за стабилизиране на икономиката и предприемачеството, от друга страна са гъвкавите форми за заетост, които да подпомогнат бизнеса. Той създава работни места, затова трябват да се търсят мултиплициращи ефекти от политиките”, обясни Адемов.

Той допълни, че първите стъпки на ръководената от него структура вероятно ще са насочени към най-нуждаещите се българи – „с ориентир 1 октомври, за да може най-бедните слоеве да посрещнат нормално зимния период”. Предстоят и задълбочени дискусии със социалните партньори за размера на минималната работна заплата. Обещания в тази посока обаче няма как да бъдат направени, тъй като „още се запознаваме с положението, трябва да видим какво е положението на хазната”, уточни министърът.

По цитирана от него официална информация безработицата в страната към края на месеца е 11,2%, но има тенденция за постепенното й намаляване през последните 2-3 месеца. В тази връзка Адемов се ангажира с план за политики, които да дадат постоянна заетост на „контингента”, който досега разчита на помощите като основен източник на доходи.

Парите за майките ще се вдигнат до размера на минималната работна заплата, но от гласуване в парламента зависи дали това ще стане от 1 октомври или по-рано, каза още Хасан Адемов.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа