„Взехме мандата, за да дадем последна възможност на ГЕРБ и управляващото мнозинство да се опита да излезе от капана на БСП и да се борим да има стабилна България следващите месеци”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” зам.-председателят на СДС Костадин Марков отговор на въпрос дали реформаторите не се борят да останат на власт на всяка цена.

Той беше сред представителите на Реформаторския блок, които вчера приеха мандата от президента Росен Плевнелиев за сформиране на правителство в рамките на този парламент.

Марков уточни, че се очаква в петък да се проведат преговорите между РБ и ГЕРБ, на които ще стане ясно дали реформаторите ще върнат мандата или ще се опитат да съставят кабинет.

„На никого няма да се моли, ще седнем и ще се опитаме с аргументи да убедим колегите от ГЕРБ, че в момента за страната най-полезно да продължи да съществува това мнозинство и този кабинет, защото попадайки в капана на служебни правителства и не дай Боже на ляво управление, ни чакат тежки години”, обяви зам.-председателят на СДС.

„В политиката е като в живота тръгнат ли жена и свлачище надолу трудно се спират”, допълни той.

По думите му новият десен проект на Христо Иванов издава страх от Реформаторския блок. Марков обвини Иванов в „политическа неосъзнатост. Според него обаче лидерът на ДСБ Радан Кънев е доказано десен и почтен човек и РБ може да продължи да работи с него.

Зам.-председателят на СДС смята, че РБ има шанс да влезе в Народното събрание на следващите парламентарни избори.