Сегашните законтворци не са добри, кактои предишните – много бързат и нямат нужния капацитет. Те си мислят, че знаят – това е големият проблем на българина. Оценката направи пред bTV проф. Огнян Герджиков, който от няколко дни заема поста на председател на възстановения Консултативен съвет по законодателство към парламента.

Той даде два примера за необмислени действия на народните представители, на принципа „чули-недочули”. „В предишното НС приеха капиталът на ООД да е минимум 2 лева. Чули, че в много страни е така. Така е, ама не е точно така, там има редица други обстоятелства. После се видя, че последиците са катастрофални. При сегашните управляващи пък единодушно за съжаление в правната комисия мина проект – да има т.нар. абсолютна 10-годишна давност за вземанията. Катастрофално е и това решение – в него има нещо популистко. Това е един тумор и вместо да се изреже внимателно, те решават да изкормят целия човек”, коментира Герджиков.

Той обясни, че бил поканен да заеме длъжността в Консултативния съвет от сегашния председател в пленарна зала – Михаил Миков. „Покани ме първо на кафе преди няколко месеца. Не бях много във възторг, защото не ми се натоварвашес допълнителни ангажименти, имам си достатъчно. След това пак ме покани преди 15-20 дни. Казах си, че след като постоянно критикувам законите, мога и да съм полезен да подобряването им”, допълни бившият председател на НС от времето на Симеон Сакскобургготски.

Огнян Герджиков подчерта, че Консултативният съвет по законодателство е колегиален орган, който няма да има силата да ремонтира законите, а само ще прави аргументирани становища. „Дават се на ръководството на НС – те могат да ги хвърлят, могат да се съобразят, тяхна воля е. Функцията на съвета е чисто юридическа, политическата остава встрани. Там не можем да се произнасяме – само можем по юридическата формулировка, да няма двусмислие, да няма противоречие с действащи закони”.

Според юриста е жалко, че в политиката и парламентарния живот у нас все има някакви игри – на гласуване с чужди карти, на кворуми, на вотове на недоверие и т.н. „Сваля се нивото на НС у нас – натрупва се омраза и противопоставяне. Това не е нормално, ние всички сме в една лодка, която се пълни с вода. Опозицията трябва да е коректив на властта, но не и спирачка за развитието на държавата”, смята Герджиков.