Социалистите изразиха днес съмнения относно законността на искания от президента референдум за изборното законодателство, който трябва да се проведе тази есен заедно с местните избори. От БСП обявиха, че заради нарушени срокове той трябва да бъде отложен. А от президентството контрираха, че са спазили стриктно закона.

Тезата на БСП е, че предишният референдум по тази тема е бил отхвърлен преди година - на 17 юни, а по закон нова подписка по същия въпрос не може да се внася точно 1 година, което важало и за президента.Така той трябвало да изтегли искането си и да го внесе пак на 18 юни.

От „Дондуков” 2 обаче са категорични - срок за президента в закона няма, а позицията на БСП игнорира волята на българските граждани да се произнесат за вота.

В писмо до медиите президентът Росен Плевнелиев обяви, че предложението му е законно, защото за него сроковете, цитирани от БСП, не важат. Управляващите също бяха категорични, че проблем няма.

"Искрено вярвам, че това, което днес се случва, не е правилният подход. От страна на някои опозиционни сили към националния референдум. Очаквам отговорни действия, сигурен съм , че този референдум ще се случи. + Нека да си дадем сметката, че ако отново играем конюнктурно и 43-ото НС, както 42-то НС , се отнесе по един изключително безотговорен начин към националния референдум, това ще има дългосрочни лоши и непоправими последици за българската демокрация”, коментира по-късно Плевнелиев.

И докато управляващи и опозиция се караха в кулоарите, депутатите отхвърлиха пет проекта за промени в закона за референдумите. Прието беше само предложението на ГЕРБ.

Новите промени дават възможност на българите зад граница да участват в допитвания. Ако в една календарна година има избори и референдум, те ще се съчетават.

И утре темата за допитванията ще бъде във фокуса на вниманието. Вече е ясно, че реформаторите ще искат въпроса за мажоритарното гласуване да бъде формулиран по друг начин. За да наваксат с работата депутатите гласуваха утре да няма парламентарен контрол. Заседанието ще бъде посветено само на законодателна дейност.