Много по-важният избор ще е кой ще е подуправителят на БНБ, който ще отговаря за банковия надзор. Това подчерта в студиото на „Тази сутрин” финансистът Мартин Заимов.

„Това не означава, че управителят не трябва да бъде порядъчен, компетентен и енергичен човек”, подчерта той. Заимов коментира, че вероятно изборът на новия гуверньор е предопределен, но това, което е чул, според него, е „добро решение”.

По отношение на втория мандат на Иван Искров, започнал през 2009 г., той посочи, че „г-н (Калин) Христов имаше голяма подкрепа и други опозиционни политици постигнаха в парламента това г-н Искров да бъде управител”.

Европа е в опасност

„Европейският проект е уникален проект в човешката история, такъв проект няма – това е мястото, където човешките права са защитени в най-голяма степен. Това днес се решава. Европа остава най-заможното място в света. Това нещо е поставено на риск” – така Мартин Заимов коментира случващото се в Гърция.

Той посочи, че след референдума в южната ни съседка се наблюдава разединение, което няма да бъде излекувано години наред.

Според него днешното заседание на лидерите от еврозоната ще е инфарктно, защото 19 водещи политици „трябва да вземат сложно технологично решение в последния момент”, а ситуацията е хаотична и никой не знае как ще еволюира.

С уговорката, че не се знае този път какво ще се случи, финансистът посочи, че обикновено ако няма договореност, за Гърция би трябвало да следва блокаж и рязък икономически спад, последван от фалити в банковата система. С една дума: „Катастрофа”.

Според Заимов, доброто в случая е, че всички, в т.ч. и Алексис Ципрас, говорят за отговорност, защото тя би позволила адекватна реакция.