Народното събрание прие задължителното гласуване. На първо четене депутатите решиха, че ако не отидем до урните, ще бъдем глобявани с по 50 лева.

Задължителното гласуване беше предложено от Патриотите. Срещна обаче сериозна подкрепа. „От 194 държави в 26 има задължително гласуване”, изтъкна Валери Симеонов от ПФ.

Според Николай Александров от "Атака" задължителното гласуване е крачка срещу корпоративен и купен вот.

Много от депутатите обаче се обявиха против с аргумента, че то не е демократично. „Задължителното гласуване е глупост. Хората не са овце, за да ги карате с гегата”, коментира независимият Георги Кадиев.

„Вървим към севернокорейската република, където се гласува с 99,7%”, изтъкна Хамид Хамид от ДПС.

Все пак законът събра 121 гласа "за", а ДПС намекнаха, че няма да оставят нещата така. „Вчера Конституционният съд се произнесе и обяви ваш закон за противоконституционен, не давайте такива примери”, заяви Четин Казак от ДПС.

За хората с трайни увреждания, както и за възрастните над 80 години, които не са гласували, не се предвиждат наказания.

Депутатите отхвърлиха възможността за агитация на майчин език, предложена от ДПС.

И докато депутатите се караха за езика, успяха да гласуват въвеждането на район „Чужбина”, съкращаването на кампанията на 21 дни, активната регистрация и електронното и машинното гласуване.

Предвидени са и санкции при неупражняване на правото на глас. Създава се 32-ри многомандатен избирателен район "Чужбина" при парламентарни избори. Избирателите извън страната ще могат да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не единствено за партия и коалиции.

Периодът на кампанията ще бъде намален от 30 на 21 дни. Изборният ден ще започва в 7 ч. вместо в 6 ч. сутринта и ще приключва в 20 ч. вместо в 19 ч.

Оптимизира се процесът по преброяване на гласовете от изборите чрез машинно преброяване и чрез увеличаване на броя на членовете на РИК и СИК. Предвижда се увеличаване на броя на секциите с машинно гласуване. Заложено е създаване на комисия за дистанционното електронно гласуване. Предлага се то да влезе в сила две години след обнародването на законопроекта.

Въвежда се изрична забрана за извършване на предизборна агитация от служители на вероизповеданията.

Предвижда се активна регистрация на избирателите на всеки 10 години и актуализация на списъците. Отпада номерацията на политическите партии в бюлетините.

Според промените право да гласуват ще имат и лица, изтърпяващи наказание "лишаване от свобода" за престъпления, които не са тежки, както и поставените под ограничено запрещение.

ЦИК ще трябва да приеме правила по прилагането на Изборния кодекс. Усъвършенства се статутът на комисията и се предвижда съставът ѝ да може да бъде допълван с още членове, когато след проведени последващи избори за народни представители или за членове на Европейския парламент има нови парламентарно представени партии и коалиции.

Завишава се прагът за преференциален избор на кандидатите за общински съветници, като се обвърже изискването за минимална представителност на избора посредством изравняването му с общинската избирателна квота. Предвиждат се промени в условията за назначаване на СИК.

В пленарната зала не беше подкрепена и идеята за въвеждане на минимален общообразователен ценз при упражняване на правото на глас.

За да влязат в сила, промените трябва да бъдат и одобрени на второ четене.