Депутатите не преодоляха ветото на президента върху промените в закона за защита на конкуренцията с 98 гласа "за", 36- "против" и 1 - "въздържал се" на днешното си заседание. Това означава, че законът отново се връща за обсъждане в НС и ще се разглежда член по член, текст по текст.

За първи път вето на президента Росен Плевнелиев не бе оборено в настоящия парламент. От необходимите 121 гласа за отхвърляне, гласуваха само 98.

Преди гласуването от трибуната се изказваха само депутати от БСП - Румен Гечев, Корнелия Нинова, Спас Панчев и Емил Георгиев. Повечето от тях обвиниха президента Росен Плевнелиев, че е загрижен за печалбата на търговците, а не за българските производители.

Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.

Съгласно новите текстове на търговските вериги вече няма да се разрешава да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипремаркета и др.

Основните мотиви на Плевнелиев за наложеното вето са, че не е оценено какво ще е въздействието на правната уредба върху потребителите. Няма яснота дали новите разпоредби ще предизвикат покачване на цените на хранителните стоки.