Електронно правителство е една от любимите теми на политиците в последните години. И не само на тях. Анкета из гражданите обаче показа, че цари липса на информация за целите на подобно правителство. С тези представи ще трябва да започне борба Роман Василев - човек с богата биография, китайски език и който няма общо със своя съименник от прокуратурата.

„Всички ние като граждани, когато имаме нужда от документ, услуга, която се предоставя от всички тези институции и организации, да бъде възможно тя да бъде в електронен вид, което осигурява скорост, точност и възможност тя да бъде получена бързо и ефективно от вкъщи или мобилно устройство", обясни целите на министерството си Василев.

До момента, у нас функционират едва няколко онлайн услуги в отделни администрации като част от електронно правителство- Приходната агенция, Търговския регистър, Осигурителния институт и някои общински звена.

"Ще бъда позициониран в Министерски съвет, ще работя с всички министерства, за да мога да обхвана това, което вече е направено, планирано е да бъде направено и това, което трябва да направим", коментира новия министър.

Така въпреки липсата на собствено министерство, но все пак с министерски портфейл, било то и виртуален, Роман Василев започва работа. За разлика от сайта на електронното правителство, за който днес беше почивен ден.