Първият работен ден за депутатите в Народното събрание след зимната ваканция традиционно започна с анализ на политическата ситуация в страната и изчитане на декларации за новия парламентарен сезон.

ГЕРБ: Стабилност и реформи през новия политически сезон

„ГЕРБ възнамерява да продължи да подкрепя реформите на кабинета чрез законодателните си инициативи през предстоящия сезон”, заяви от парламентарната трибуна председателят на партията Цветан Цветанов. По думите му партията често била критикувана, че „зад говоренето за стабилност на държавата маскираме липсата на значими реформи”.

Цветанов не пропусна да отбележи, че през изминалата година правителството е направило нужните стъпки за съдебната реформа. „Чрез конструктивен диалог успяхме да приемем промени в Конституцията, които доскоро изглеждаха политически непостижими”, каза той. Председателят на ГЕРБ благодари на своите колеги, които надмогнали собственото си его, за да работят за нов образ на българския парламент.

„Кабинетът на Бойко Борисов върна България към финансова стабилност”, категоричен е Цветанов.

В приоритетите на партията за новата година влизат борбата с корупцията, нулева толерантност срещу битовата и организираната престъпност, изграждане на солидна база за заетост и растеж и либерализация на енергийния пазар.

„В сферата на Правосъдието съдебната реформа е основен приоритет и остава такъв и през 2016 година”, каза още Цветанов.

ДПС: Светска, демократична, българска партия

„ДПС е независима, българска, системна, светска, демократична и евроатлантическа партия”, заяви Четин Казак от партията в началото на своята декларация.

„Когато зад ръководството на ПГ стои единно и мощно „колективно тяло”, това създава изключително силна мотивация за генериране на адекватна и одобрявана от избирателите политика”, допълни още Казак.

В декларацията на партията се посочва още, че не е коректно една партия да прави еднозначна оценка на конкретни геополитически събиитя. „Ако има такъв акт, той трябва да е продукт на парламентарни консултации”, допълни Казак.

От ДПС определиха изминалата година като неефективна и изпълнена с неосъществени реформи. От партията посочват още, че политиката и присъствието на Реформаторския блок „компрометират волята, енергията, труда и ефективността на най-голямата управляваща политическа сила”.

Водещи приоритети на партията са съдебната реформа и промяната на Изборния кодекс.

БСП: Равноправно членство на България в ЕС

Лидерът на партията Михаил Миков призова своите колеги да си представят живота извън сградата на жълтите павета, „животът извън брюкселската лексика – животът такъв, какъвто е за повечето български граждани”.

Миков Допълни, че бежанският поток не трябва да превръща страната ни във втора буферна зона и определи приоритетите на БСП като опозиция. „Парламентарната група на БСП Лява България ще бъде много настойчива страната да бъде равноправен член на ЕС”, допълни Миков.

„Ще бъдем настойчиви България да има активна позиция сега, когато се обсъжда ревизията на Дъблин”, категоричен беше Миков.

По повод показните убийства, станали в София след Нова година, Михаил миков заяви, че кризисният ПР измества реалните действия. „И може би точно заради това престъпността се засилва”, каза още Миков.

Реформаторският блок: Ускоряване на реформите

Реформаторите определиха като водещо и ключово предстоящият анекс към коалиционното споразумение с ГЕРБ.

„Динамичните и плаващи мнозинства могат да се окажат плаващи пясъци за управляващите, предлагаме на колегите от ГЕРБ анекс към коалиционното споразумение, който да гарантира темпото на постигане на реформите”, заяви съпредседателят на блока Найден Зеленогорски от парламентарната трибуна.

Прироитети на РБ през предстоящия политически сезон остават реформите в ключови сектори – съдебната власт, здравеопазването, образованието, администрацията, пенсионната сфера и други.