За двойните сметки за ток в крайна сметка вина няма. Това заяви пред bTV депутатът от левицата Таско Ерменков след за вчерашното изслушване на ЕРП-тата пред енергийната комисия в парламента. Има наредба и софтуер, които дават възможност на ЕРП-тата да пращат 2 сметки”, каза народният представител. Ерменков допълни, че е удължен срокът за внасяне на промени в закон за енергетика.

Ние ще внесем отново онези промени, които целят да дисциплинират ЕРП-тата и да нямат право да спират тока, да искат такса за пускане на електромер срещу заплащане и т.н., увери депутатът от БСП.

Валентин Николов от ГЕРБ пък изтъкна загрижеността на своята партия. „Дадохме сигнал, че държавата е загрижена. Направихме удължаване на закона между първо и второ четене за закона за енергетиката, където ще бъдат внесени промени, на база и на този казус. Ще поискаме да разберем какви глоби са наложени за нарушения”, отбеляза той. Помолен да коментира нивото на цените на ток, Николов заяви: „Трябва да създадем условия да няма повишение на цената на тока“.

Депутатите обмислят и драстично увеличение на минималните глоби за ЕРП-тата. Санкция от 50 хиляди лева за за Енерго-Про има, но тя не е заради настоящата криза със сметките. Глобата е постановена от съда по жалба на Комисията за защита на потребителите заради общите условия на дружеството.