Служебният премиер Георги Близнашки призова в отворено писмо лидера на ПЕС Сергей Станишев за съдействие "за изключителната възможност българският представител да заеме високия европейски пост на вицепрезидент на ЕК и върховен представител".

На пресконференция след днешното редовно заседание премиерът припомни, че правителството издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева за заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност, като добави, че шансовете на страната ни никак не са малки. Организират се всички български евродепутати и дипломация за действия в тази посока, каза още министър-председателят.


Ето и пълния текст на писмото:

"Обръщам се към Вас с това отворено писмо в качеството Ви на председател на Партията на европейските социалисти с апел и очакване да подкрепите номинацията на г-жа Кристалина Георгиева за член на Европейската комисия и, по-специално, за Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия.

Убеден съм, че споделяте разбирането за необходимостта от силна и ефективна обща политика на Европейския съюз по проблемите на външните работи и сигурността, в контекста на новите предизвикателства, пред които Съюзът и държавите членки са изправени във външен план. За постигането на тази важна цел са необходими доказал се професионалист и силен съюз от държави. В този смисъл, от решаващо значение е начело на европейската външна политика да застане способна личност, с нужните качества, авторитет и мащаб на действие.

Като лидер на втората по големина партия в Европейския парламент Вие от личен опит знаете, че с досегашната си работа като член на Европейската комисия г-жа Георгиева е показала висок професионализъм и съпричастност към европейската идея. Тя се ползва с изключителен авторитет сред своите колеги в Комисията, в рамките на Европейския парламент и сред по-широките експертни среди. Не от по-малко значение е и позитивният отзвук и подкрепа, които кандидатурата ѝ среща както в обществен план, така и сред редица страни членки. Това е признание за безспорните качества на българския кандидат и висока чест за България като член на Европейския съюз.

Повишаването на видимостта и относителната тежест на България в международен и европейски контекст е приоритет на външната политика на страната ни с трайни параметри. Възможността българин да заеме един от ключовите постове в Европейския съюз – този на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, би повишила значително имиджа на страната ни и би ѝ дала други възможности и поле на изява. Този шанс не следва да бъде пропускан!

Господин Станишев,

Искрено вярвам, че като отговорен политик, български евродепутат и лидер на едно от големите политически семейства в Европейския съюз ще окажете нужната подкрепа за избирането на г-жа Георгиева на този значим европейски пост.

Изразявам своята готовност за диалог относно кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева, както и относно приносa, който Република България може да има във формирането на силна и пълноценна обща външна политика на Европейския съюз".

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани