Министър-председателят Георги Близнашки издаде заповеди за назначаването на още 10 заместник-министри, съобщиха от пресслужбата на "Дондуков" 1.

Сред по-любопитните попълнения са тези в Министерство на правосъдието. Днес, след като Христо Иванов обяви, че „остава да стърчи като гръмоотвод” без заместници, бяха назначени двама.

Едното име, на съдия Петко Петков, се въртеше в публичното пространство от няколко дни. Другият зам.-министър е Марин Вачевски, който преди пенсионирането си е ражотил Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”.

Освен Петков, за сигурен зам.-министър се смяташе съдия Аглика Адамова, но след медийна кампания срещу нея, явно в МП са се спрели на друга кандидатура.

В министерството на спорта като зам.-министър се връща най-успелият ни гимнастик Йордан Йовчев. Той е единственият представител на предишното правителство, който запазва поста си.

Вчера бяха назначени първите членове на управленските екипи на служебното правителство.

 

МТСП

Екипа на министъра на труда и социалната политика ще попълнят Румяна Георгиева и Спаска Петрова.

 

Румяна Георгиева е завършила „Икономика и управление на промишлеността” в УНСС и до момента е парламентарен секретар на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Спаска Петрова е ръководител на проекти към Сдружение „Нов път”. Тя е бакалавър по предучилищна педагогика от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и магистър по публична администрация от СУ „Св. Климент Охридски”.

 

МП

Двама са назначените заместник-министри на правосъдието. Това са Петко Петков, доскорошен съдия в Софийския районен съд, и Марин Вачевски, магистър по икономика от Стопанската академия „Акад. Димитър Ценов” – Свищов.

 

От 1981 г. до пенсионирането си през 2013 г. той е работил на различни длъжности в ГД „Изпълнение на наказанията” – МП.

 

МОСВ

Министърът на околната среда и водите ще бъде подпомаган в работата си от досегашния заместник-кмет на Община Бургас Атанаска Николова.

 

Тя е инженер еколог и инженер по биотехнология от Техническия университет в София. Притежава над 20-годишен опит в сферата на опазване на околната среда и устойчивото развитие.

 

МИЕ

Ирена Младенова става заместник-министър на икономиката и енергетиката. Тя вече е заемала този пост в предишното служебно правителство, сега е част от икономическия екип на Президента на Република България.

 

Завършила е Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, където е асистент от 2010 г.

 

ММС

Един от най-изтъкнатите български спортисти – Йордан Йовчев, се връща в Министерството на младежта и спорта.

 

Другият заместник-министър е Калин Каменов, който ръководеше Държавната агенция за закрила на детето до м. юли 2013 г.

 

МОН

Заместник-министри на образованието и науката стават началникът на Регионалния инспекторат по образованието на София-град Ваня Кастрева и проф. Николай Денков – ръководител на катедрата по инженерна химия в Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски.

 

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани