Всички партии от Реформаторския блок са за единна регистрация за местния вот, предаде БГНЕС.

Днес се състоя Председателския съвет на РБ. Преди събранието Меглена Кунева, заяви, че ДБГ не променя нагласата си от 18 април, когато обявиха, че са „за” единна регистрация.

„Нека отидем напълно позитивно настроение за тази среща, да благодарим на СДС и на всичко, което е правено от началото на 90-те, за да може България да има стабилна дясноцентристка посока”, допълни още Кунева.

„Надявам се днес да подпишем това споразумение, което е очаквано от толкова дълго време”, заяви и Николай Ненчев, военен министър и председател на БЗНС. Той увери, че партията е готова за единна регистрация на предстоящите местни избори.

„Единната регистрация не е цел, а стъпка, ако наистина РБ държи да бъде на нивото на развития на нещата, съобразно заявките на всяка една партия”, коментира ситуацията и здравният министър Петър Москов. Той изрази надежда, че до края на деня всяка една от партиите в блока ще представи съобщение, в което се потвърждава единната регистрация на изборите. „Другото би било единствено използване на единността на блока като средство за извиване на ръце за листите, което е неприемливо”, допълни още той.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски също заяви, че не мисли, че има колизия между партиите. „До колкото знам и другите партии искат единна регистрация, ние от средата на юли сме казали нашето решение”. По думите от партията още преди два месеца са, казали, че са „за” единната регистрация.

Председателят на ДСБ Радан Кънев така и не се стигна до тази среща, наречена помирителна, заради вътрешно-партийните скандали от вчера и от тази сутрин.

Всъщност петте партии в блока не могат да се разберат кои да са техните кандидати за кметове, но и кои кметове, издигнати от ГЕРБ да припознаят. Междувременно сините градоначалници отдавна се оглеждат за подкрепа от партията на Бойко Борисов.

Реформаторите все още не са определили техните кандидати във  Варна и Пловдив.

Коалиционното споразумение за обща регисрация на местния вот ще бъде подписано до края на утрешния ден.