За разлика от другите европейски държави, жените в управлението у нас намаляват, вместо да се увеличават. Най-много дами депутати досега е имало в 42-ия парламент, сочи проучване на „Болкан асист".

Въпреки че гласуващите от нежния пол у нас са повече, те избират за лидери мъже.

Данни и пример

В кратко просъществувалото 42 НС, е имало 69 жени депутати, а в сегашното 43 народно събрание техния брой е с 20 по-малко. Ако направим сравнение с други държави в Европейския съюз сме в златната среда.

А какъв е профилът на жената политик в България- високообразована и между 35 - 51 години, професионално реализирани.

Ренета Инджова е първата и единствена до момента жена премиер на България. Поема служебното правителство през бурните 90-те. Казва, че влизането й във властта, станало без да я питат: „Искаха от мен 24 часа, за да дам съгласие, ето от тази къща, додйхо в агенцията по приватизация дойдоха и ме взеха.

Поглед назад

Българската история помни имена на жени, двигателна сила за мъжете си. Като Екатерина Каравелова, съпруга на Петко Каравелов – финансов министър и министър-председател.

„ Ако някой от министрите в кабинета иска да постигне нещо ,той не ходел при Петко , а при Екатерина, тя е наричана държавничка в сянка.", каза зам.-директорът на НИМ проф. Цветана Кьосева.

След 1944 година най-известното женско име в политиката е на Цола Драгойчева. Привърженик на цензурата и на Съветския съюз, в определени периоди тя е командвала цялото политическо войнство .

По света и у нас

В наши дни, сравнено с други държави в Европейския съюз сме в златната среда. В Германия и Франция дамите на върха са нещо обичайно, но не и в бившите социалистически държави .  

„В България робуваме на стереотипите за това се смята че жените са подходящи за изпълнителска дейност за лидерски постове се робува ,че мъжете имат повече качества.", коментира Славея Христова от „Болкан Асист”.

След последните избори за европарламент броят на нашите дами също намаля - от 7 на 5. Напомняме, че и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не можа да сбъдне мечтата си 50 на сто от еврокомисарите да са дами.

В местната власт у нас жените са доста по-малко. Според проучването на „Болкан асист само 11% от кметовете са жени.