След среща, продължила повече от час, министърът на финансите Владислав Горанов и тримата висши ръководители на съдебната система не сближиха позициите си за това дали да бъдат увеличени заплатите на магистратите.

Горанов се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателите на двете върховни съдилища - Лозан Панов и Георги Колев, и с министъра на правосъдието Христо Иванов.

Целта на срещата беше да се осигурят средства, с които да бъдат увеличени заплатите на магистратите от 1 ноември, след като наскоро ВСС взе такова решение, а министърът на финансите с писмо помоли Съвета да го оттегли.

Председателят на ВКС Лозан Панов коментира, че диалогът продължава. Той е на мнение, че решението на ВСС за увеличаване на заплатите не трябва да бъде преразгледано.

Всички заедно трябва да се борим срещу социализма в съдебната система, посочи още Лозан Панов, цитиран от БТА. По думите му трябва да има оптимизиране на бюджета на съдебната система, като за това има ресурс.

Всички сме заинтересовани съдебната система да демонстрира воля за промяна и смятам, че това може да се случи скоро, каза още председателят на ВКС.

Съдебната реформа трябва да продължи. Но и възнаграждението на съдиите и съдебните служители също е важен въпрос, посочи Панов и допусна хипотезата, че магистрат със заплата 1600 лева може да гледа дело срещу подсъдим, чийто автомобил струва колкото тригодишната му заплата.

Според решението на ВСС, взето на 17 септември, възнагражденията трябва да се вдигнат с 12%.