Започна регистрацията за участие в кампанията за референдума. На 25 октомври гражданите трябва да кажат да или не на електронното гласуване.

Референдумът е насрочен заедно с местния вот на 25 октомври. Заявката за участие в него обаче се дава пред ЦИК отделно. Всички партии, коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират от днес до 14 сетември.

Припомням ви, че въпросът е "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път на изборите и референдумите". А агитацията "за" и "против" вече започна.

Всяка партия, коалиция и инициативен комитет може да се включи в кампанията по референдума. И да избере - за или против електронния вот е. Партиите, които до момента са се регистрирали за местния вот, могат да ползват тази регистрация и да не си правят отделна за референдума.

Останалите 2500 е броят на подписите за онези партии и коалиции, които ще участват само в кампанията за референдума и няма да участват в местните избори.

"За" електронния вот още в пленарна зала преди месец се обявиха ГЕРБ, Реформаторите, ДПС, БДЦ и АБВ.

Електронното гласуване има и противници. От днес вече има създаден инициативен комитет срещу него.

електронното гласуване не гарантира тайната на вота. няма технически и правни гаранции срещу пробиването на системата.

„Електронното гласуване не гарантира тайната на вота. няма технически и правни гаранции срещу пробиването на системата. и ще улесни купения манипулиран вот”, смята Ангел Гаджев от ИК "Гражданско общество срещу електронното гласуване".

За да се зачетат резултатите от референдума на него трябва да гласуват поне толкова граждани, колкото на последния парламентарен вот, тоест - над 3 500 585 души. А над 50% от тях трябва да отговорят с „да”.

Ако прагът от три милиона и половина не бъде достигнат, но поне 20% от гласувалите са отговорили с да, предложението за електронно гласуване ще бъде внесено в Народното събрание за разглеждане.