Временна комисия в парламента ще проверява АЕЦ "Белене"
Тя ще работи три месеца, оглави я Валери Симеонов от ПФ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Депутатите създадоха временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" за периода от 2006 г. до края на месец септември 2016 г., довели до възникването на огромни задължения за българската страна.  

Комисията е от 20 народни представители от всички групи. Председател е Валери Симеонов от Патриотичния фронт, а заместниците му са Методи Андреев от ГЕРБ и Антони Тренчев от Реформаторския блок. Тя ще работи три месеца, съобщи БТА. 

В рамите на дебатите Димитър Байрактаров от ПФ заяви, че създаването на такава комисия е важно, за да се разкрие истината. Критично важно е да бъде изяснена отговорността по "Белене", замесените лица, да бъде изяснено кой какво е свършил, допълни Мартин Димитров от РБ. Според него, ако отговорността не бъде изяснена, утре някой пак ще поръча два реактора и ще натовари българските граждани да плащат.  

Председателят на БСП Корнелия Нинова определи създаването на комисията като преливане от пусто в празно и говорене по тема, по която няма какво да се изяснява. Тя предложи вместо за "Белене" да се създаде временна комисия за проучване на ситуацията около картела при горивата.  

Двама бивши шефове на НЕК се сдобиха с обвинения заради АЕЦ „Белене”Сключили са неизгодна сделка, от която щетата е над 77 млн. евро

Петър Славов от РБ призова БСП да признае, че политическата отговорност за поръчването на реакторите е тяхна.  

Ако бяхте спрели проекта през 2008 г., сега щяхме да имаме да плащаме 0 лв., се обърна към левицата Делян Добрев от ГЕРБ. Огромните средства, които държавата трябва да плати, са резултат от една грешна политика, водена от няколко правителства, отбеляза Методи Андреев от ГЕРБ. 

България е осъдена, защото ГЕРБ спряха проекта, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

ДПС е против създаване на поредната анкетна комисия, заяви Рамадан Аталай. Според него всички анкетни комисии в това НС са безплодни. Той предложи случаят "Белене" да бъде разгледан от Комисията по енергетика.  

Отговорният подход е да има отделна комисия, която да разгледа този въпрос, отговори Делян Добрев от ГЕРБ.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре