Това не е вот на недоверие срещу здравния министър д-р Петър Москов, това е вот на недоверие срещу цялата политика на кабинета в областта на здравеопазването – това подчерта депутатът от БСП Жельо Бойчев в студиото на „Тази сутрин“. По думите му шефът на МЗ може да е внасял нормативните документи за спорни промени, но те са били приети вътре в правителството.

БСП и ДПС вече обсъждат вота, като след дебат за скандала с ваксините в НС, той ще бъде внесен.

„Много е трудно да се коментира дейността на министър Москов, защото то е едно хаотично управление през тази година“, отбеляза той.

Като основен проблем социалистът посочи, че се „детронира едно голямо завоевание, универсалното покритие на медицинската помощ“ с разделянето на клиничните пътеки на основен и допълнителен пакети.

„Ако не спрем тези законови промени, българските граждани ще бъдат дискриминирани на база диагноза“, подчерта Бойчев.

Според него след въвеждането на националната здравна карта, от 9743 легла в столичните болници, ще отпаднат 1390, от които – 885 в хирургиите. 436 от 1313-те джипита ще преустановят работа, което, по думите на Жельо Бойчев, това ще стане причина 4-500 000 души да сменят личния си лекар.

Освен това, с нова наредба 500 лекарства излизат от реинбурсния списък, което би довело до промяна на терапията за стотици хиляди българи.

26-годишни проблеми не се решават с магическа пръчка

„Не може нещо, което се забърква 26 години, да се оправи с магическа пръчка“, коментира депутатът от Патриотичния фронт д-р Султанка Петрова.

По думите й реформите на Бойко Борисов и д-р Петър Москов са в правилна посока. Като пример тя даде промените в работата на спешната помощ.

„В основния пакет са заложени заболяванията, свързани с майчиното и детското здравеопазване, тук са всички социално значими заболявания“, каза още тя. Петрова допълни, че при спешните случаи ще се действа веднага, докато ако може пациентът да почака преди дадена интервенция, ще чака.

Според нея в цяла Европа има листи на чакащите.