Предложението за коалиция и обща кандидатура за президент от страна на „Атака“ към Патриотичния фронт (ПФ) и Валери Симеонов е съвсем сериозно. Даже днес занесох писмени покани към двамата съпредседатели за разговор по тази тема.

Това каза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Предстои да видим до какво ще доведе конкретното договаряне, допълни той.

Сидеров и Симеонов бяха съратници, вторият дори е кум на първия, но впоследствие се скараха и си размениха много обидни думи и обвинения.

Сега лидерът на „Атака“ посочи, че „не може да се живее години наред с някаква омраза, с някаква непримиримост. В крайна сметка ние не сме в политиката заради някакви лични отношения, а заради идеи и убеждения“.

„Доказахме се, както се казва, и след както всеки влезе в парламента, следва или още разпарчатосване, или обратното, което искат и хората“, каза Сидеров.

На въпрос какво ги раздели със Симеонов, той отговори: „Нямаше някакъв много конкретен и очертан конфликт, имаше разминавания, недоразбиране, които просто прераснаха като лавина. Това е човешка черта и слабост. Хората трябва да умеят да надскачат тези неща. Мисля, че вече е дошло времето да преосмислим тези отношения и да кажем защо сме в политиката – дали да си мерим... химикалките, или за нещо по-добро“.

Той каза, че предложението му е с оглед на парламентарните избори, не на президентските, но вторите ще са нещо като тест. 

Запитан дали би се кандидатирал отново за държавен глава, Сидеров отговори, че ако се стигне до договаряне за обща кандидатура, тя ще бъде решена от преговарящите партии. „Ако само „Атака“ участва в изборите, е логичното да се кандидатирам, както и досега. Но в тази нова постановка на нещата може да се говори и за други варианти – за обща кандидатура. Би могло да се обсъжда и фигура, която е надпартийна“.

Такава окрупнена формация може да е полезна на който и да премиер, да му дава опората той да направи нещо малко повече в стил Виктор Орбан (министър-председателят на Унгария, бел.ред), каза Сидеров.

Според него страната „има нужда от президент патриот. И в бъдеще, при един нов парламент и изпълнителна власт, има нужда от повече суверенитет. Много ни е ограничен суверенитетът в ЕС, той почти е отнет. Но се вижда, че някои държави могат да правят доста добри неща за себе си и в тези рамки. В България липсва кураж за това. Едно такова обединение може да даде кураж на когото и да е, включително да излъчи правителство“.

По думите на Сидеров трябва да се даде вярна историческа оценка за всички фигури, които бяха заклеймени, като Тодор Живков и „Йосиф Сталин – той само злодей ли е или има и положителни черти като държавник? Нека видим това, вече успокоено през дистанцията на годините. За Живков седи същият въпрос“. За Адолф Хитлер „това, което трябва да се разглежда, е как той получи политическа и военна мощ, за да запали Втората световна война (...) Той имаше помощта на големите западни държави. Западът има какво да се самокритикува за това, че на практика застанаха зад Хитлер, за да нападне той Русия“, каза Сидеров.

Според лидера на „Атака“ върху съдебната ни система са оказва натиск от чужди посолства. Той е имал „не само усещането, но и информация“, че с нечисти ходове се опитват да го изкарат от политиката и има опасност да бъде осъден ефективно, затова е предложил сделка на съда. „Това ме подтикна към този ход, който е и компромис от моя страна“, обясни Сидеров. По думите му при действията му на ул. „Г. С. Раковски“ „няма нищо осъдително“.

Не е важно какво се в случило, а какво се доказва в съда. В наши дни в съда, чрез свидетелски показания, може да се докаже всичко, затова човек предприема ходове, които го защитават, обясни той.

Смятам не вярвате, че съм някакъв злодей, който върши злодеяния. Има и елемент на действия срещу мен, които не са много коректни, добави Сидеров.

На въпрос дали се задават предсрочни парламентарни избори, той посочи, че всички чакат президентските, ГЕРБ дебнат дали левицата ще се обедини, за да решат да излъчат Бойко Борисов. Едва след този вот ще започне обсъждането дали да има предсрочни избори.

Сидеров каза още, че „Атака“ няма да подкрепи референдума на „Шоуто на Слави“, защото въпросите са популистки.

Вижте целия разговор във видеото.