Право е на президента Росен Плевнелиев да даде третия мандат за съставяне на кабинет на Реформаторския блок.  Това каза в предаването „Тази събота” по bTV лидерът на „Атака” Волен Сидеров, след като държавният глава обяви, че с голяма степен на вероятност ще го връчи на Реформаторите.

„Това не е до справедливост, така е решил, това е негово право”, каза лидерът на „Атака”.

По думите му се е вдигнал твърде много шум около това дали мандатът може да отиде в Патриотичния фронт. „Ние не сме правили такава заявка: Дай ни мандата”, каза Сидеров.

Бяхме отговорни, когато ни питаха, ако той ви даде мандата, бихте ли направи правителство, уточни той.

„Плевнелиев разговаря с лидерите на Обединени патриоти. Разбра, че не се каним нито да въвличаме България в конфликт, нито да предизвикваме сътресения, а сме конструктивни, стабилни и отговорни в поведението си. Това, че у влияят отвън, е друг въпрос”, подчерта Сидеров.

Според него не е реалистично да се реализира мандат на РБ и страната върви към предсрочни избори. ГЕРБ заявиха ясно, че не искат кабинет в рамките на този парламент, отбеляза Сидеров.  

По думите му е имало възможност ГЕРБ начело с лидера на партията и премиер да направят кабинет с първия мандат, връчен от президента Росен Плевнелиев. От ГЕРБ дори са сондирали дали Патриотите биха подкрепили тяхно правителство. „Ние бяхме честни, бяхме джентълмени, а отсреща не виждаме подобно поведение”, отбеляза Сидеров.  Той допълни, че Патриотите са поставили свои искания за повишаване на доходите.

По думите му отказът на ГЕРБ да подкрепи кабинет с мандат на Патриотите е заради вътрешни страхове и заради натиск отвън.

„Представете си, че Патриотите вземат, че направят кабинет и покажат неща, които ние не направихме. И да се окаже, че можело да се вдигнат пенсиите, да се защити страната, да се експулсират нелегални имигранти”, посочи Сидеров.

„Имало е и въздействие отвън. Един мандат на националисти веднага предизвиква рефлекс в бюрокрацията в Брюксел”, допълни той.

Според него обаче в нов парламент ще има 3 основни групи в шахматна игра как да направят стабилно управление. 

Волен Сидеров заяви, че е опростил на премиера в оставка Бойко Борисов 35 000 лева разноски по съдебно дело, защото е искал да приключи тези отношения.

По думите му личностните конфликти в политиката пречат.

"Положих много усилия да си протегнем ръка и в Валери Симеонов, с когото имахме тежки моменти. На хората им е омръзнало да гледат как се бият политици”, посочи лидерът на „Атака”.

Той отбеляза, че пробацията му върви нормално и инспекторката е дала добри отзиви. В момента се виждат повече от веднъж в месеца.

„Бащинството е нещо чудесно. Това е голямо щастие, зарежда ме и ме държи във форма”, каза Сидеров, като си пожела и второ дете.