Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска френският посланик Ксавие дьо Кабан да бъде обявен за "персона нон грата" и да бъде изгонен от България.

От парламентарната трибуна Сидеров настоя и за декларация на Народното събрание, че депутатите не допускат намеса на "чужди чиновници". Позицията на партията беше по повод критиките към съдебната ни система и обвиненията в корупция от страна на посланика на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан. Лидерът на "Атака" заяви, че това поучаване е унизително.

"Тия дни посланикът на Франция си позволи да каже, че български съдия е отсъдил неправомерно. Представете си български посланик да го каже това във Франция, колко дни ще му дадат, за да напусне страната и дали няма да го подведат под отговорност. Тук обратното – дава му се трибуна", възрази Сидеров.

"Атака" ще внесе нота във френското посолство, заяви Сидеров. "Призовавам представителите на парламентарните групи да излязат с обща декларация, с която да осъдят вмешателството във вътрешните работи на страната. Само по този начин ще защитим националното си достойнство", посочи лидерът на националистите.

Сидеров повтори и добре познатият си анти-протестен рефрен. „Свидетели сме на редица вмешателства и на други посланици в страната ни. Английският посланик също обичаше да се меси. Той беше отворен като градинска порта. Той подкрепяше платените протести в страната. Това бяха озверени, напушени и надрусани младежи, които хвърляха камъни и щяха да убият някои от моите колеги”.