Лидерът на „Атака” Волен Сидеров се споразумя за пореден път със съда, отново по дело за хулиганска проява - този път за инцидента на летището във Варна.

За пети път той получава пробация, която в конкретния случай е удръжка от заплатата в размер на 15% за година и два месеца.

Сидеров се призна за виновен по обвинението за хулиганство и лека телесна повреда на полицай при инцидент на варненското летище на 6 януари 2014 г. Съгласни със споразумението бяха и тримата полицаи, присъствали на инцидента на летището.

Утре Сидеров ще поиска групиране на всичките си наказания.

Единият от адвокатите на Сидеров - Явор Нотев, смята, че петте дела срещу лидера на "Атака" са били своеобразна кампания, като голяма част от тях са престояли в прокуратурата за дълъг период от време. 

Адвокатът на тримата полицаи Васил Ставрев, както и прокурорът по делото Зорница Таскова, се обединиха зад становището, че по-добре да бъде постигната осъдителна присъда сега, отколкото делото да продължава с неясен финал.

Според Ставрев обаче с признаването на вината си Сидеров опровергава показания на свидетели, дадени под клетва, според които той е бил жертва на инцидента, а не извършител. Именно и заради това според Ставрев е възможно прокуратурата да потърси наказателна отговорност за лъжесвидетелстване. Признавайки вината си днес, Сидеров трябва да плати и направените разноски по делото в размер на близо 4400 лева.

Инцидентът на варненското летище стана на 6 януари 2014 година , когато лидерът на „Атака” пътуваше от София със самолет, придружаван от други депутати и съмишленици, припомня БТА.

Процедурата продължава

18 състав на Софийски градски съд прекрати производството по кумулация на присъдите на Волен Сидеров, след като днес Софийска градска прокуратура оттегли предложението си за това.

В документа, внесен от прокуратурата, е посочено, че предстои избирането на друг прокурор и изготвянето на ново предложение с оглед на споразумението, одобрено днес от съда.

След внасяне, от страна на СГП на новото предложение, делото ще бъде разпределено отново.