Срещата между служебния премиер Марин Райков и лидерът на „Атака” Волен Сидеров се провали. Въпреки официалната покана, дошла от правителствената пресслужба до Сидеров, той отказа да присъства на консултации, ако не го допускат и на заседанията на Министерски съвет.

Премиерът Марин Райков поканил Волен Сидеров първо по телефона, както направил и с останалите лидери на парламентарни партии. Другите приели, Сидеров - не. След като от администрацията разбрали, че от „Атака” чакат и писмена покана, те я написали и изпратили.

Ръководителят на пресцентъра на Министерски съвет Ивет Добромирова заяви пред bTV, че Райков е чакал партийния председател в уречения час – 12.00. "Премиерът го чака надлежно. Всички лидери бяха поканени по телефона и Сидеров в това число", обясни тя.

Според Сидеров обидата е дошла от факта, че не са го допуснали на заседания на Министерски съвет, на което той имал право. „Вчера до края на деня нямахме писмена покана за така наречените консултации”, каза той.

Според него от консултациите няма полза и затова настоявал директно да наблюдава как заседават министрите. „Според конституцията и Закона за достъп до обществена информация гражданските организации и граждани, и медии имат право да присъстват на заседания на МС”, тълкува Сидеров.

В конституцията, която той цитира, е записано, че гражданите имат право на информация от държавен орган по въпроси, които представляват за тях законен интерес. За присъствие на заседанията обаче не се споменава. А член 14 алинея 3 от закона за достъп до информация, на който се позовава „Атака”, не съществува.

В правилника на МС пък е записано, че само премиерът може да кани представители на определени институции или организации.