На 7 септември Министерството на финансите ще внесе в парламента доста промени в законите, които се отнасят до контрола върху данъчните складове и оцветените горива, съобщи премиерът Бойко Борисов в рамките на парламентарния блицконтрол.

Той е убеден, че промените ще имат добър ефект, и заяви, че разчита на подкрепата на парламента въпреки прогнозата му, че ще има голям натиск.

Борисов припомни, че Комисията за защита на конкуренцията е независим орган, "но от парламента зависи да избере такова ръководство, което да не налага ние да коментираме дали нещо е картел, или не".

От няколко месеца сме започнали действия, концентрирани в звеното борба с корупцията от ДАНС, „Митници”, наблюдаващи прокурори, НАП, изтъкна Борисов. „От начина, по който бяха конструирани по цигари, алкохол, захарни изделия, меса, петрол, се направиха анализи и се видя, че в почти всички сфери има несъвършенства или умишлено са направени така закони и наредби, че и лобитата, които са ги движили, са създали условия за неефективна дейност”, уточни премиерът.

Във връзка с горивата по време на блицконтрола вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че единствено КЗК има правото да се произнася дали има картел, тя има правото и да налага глоби,

КЗК вече е изискала информация от седем дружества, които са на пазара, но един подобен анализ отнема време и няма как да го видим по-рано от следващите няколко месеца, уточни Дончев. Той отбеляза обаче, че според законодателството КЗК няма право да работи с данъчна информация. Тя може да пита дружествата и те могат дадат съвсем различни данни от тези, които дават на НАП, коментира вицепремиерът.

Проблемът не е в пазара, но би могъл да бъде в дефект на пазара, който трябва бъде установен от КЗК, посочи още Дончев.