Германия ще окаже помощ на България при предстоящото председателство на страната ни в ЕС, което ще бъде през 2018 г. Това заяви външният министър Даниел Митов, който прие германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, предаде БГНЕС.

„Федералната република ще осигури помощ на България за нашето първо председателство на ЕС и това ще включва подготовката на български държавни служители в германските институти по отделни досиета на ЕС”, заяви министър Митов.

Той отбеляза, че като израз на българското желание да се работи в тесен контакт с Германия по всички въпроси на ЕС, "предложихме министър Щайнмайер да определи дипломати от Федералното министерство на външните работи, които ние сме готови да приемем както тук в София, така и в постоянното ни представителство към ЕС в Брюксел".

Щайнмайер обърна внимание на инвестиционния климат в България и изрази мнение, че трябва да се работи за неговото подобряване.

"България и Германия се нуждаят един от друг в Европа. Сътрудничеството ни е необходимо, но то не трябва да бъде само на ниво високопоставени лица, а да бъде и сред обикновените хора", каза министър Щайнмайер.

В тази връзка той посочи, че над 50 000 българи живеят и работят в Германия. Около 5000 български студенти получават своето образование във федералната република и над 5000 германски фирми работят в България..

Щайнмайер постави акцент и върху проблема с нелегалната имиграция: „България и Германия са две страни, за които този въпрос е много важен и те имат затруднения с него - България като външна граница на ЕС, а Германия, защото със своя стандарт тя е привлекателна за търсещите нов дом”.

Двамата министри са обсъдили теми като ситуацията в Близкия изток и украинската криза. И двамата изразиха надежда, че минските споразумения ще оцелеят и мирът в Украйна ще се спазва. В тази връзка двамата подчертаха ролята на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която трябва да подпомогне установяването на траен мир в Източна Украйна, за да няма повече жертви.

Обсъдена е и интеграцията на Западните Балкани в ЕС. "Визитата на Щайнмайер у нас показва значението, което България придава на своите отношения с Германия", каза Митов.

Той заяви също така, че България и Германия вървят към договорен засилен график на двустранните контакти между двете външни министерства по актуални въпроси на дневния ред на Европа и също така по теми, които представляват голям интерес за двете страни.