ВМРО ще настоява следващия парламент за незабавно приемане на „забавените с години” планове на природните паркове Пирин, Рила и Витоша и облекчаването на спортна инфраструктура не само в тях, а „навсякъде, където е възможно в българските планини”. Това се казва в позиция на Красимир Каракачанов, цитирана от пресцентъра на партията.

В навечерието на дългия уикенд служебният екоминистър Ирина Костова разпореди, че новия план за „Пирин” не се нуждае от екооценка, като това решение се оказа с изключително кратък срок за обжалване пред съда.. Екоорганизации посочиха, че в сегашния си вид текстовете предвиждат над 10-пъти повече площи с разрешено строителство и възможност за сеч в по-голямата част от горите. В понеделник се организира и протест.

„Планинските региони в Европа са най-богатите, а в България те са най-бедните. У нас по тези места хората се препитават от бране на гъби, билки и садене на картофи, както е било в Средновековието. Това ли искаме за нашата страна? Бедност и мизерия. И защо това се случва? Заради една групичка еколози - финансирани от чужбина”, смята обаче лидерът на ВМРО.

Той призовава за по-малки ски зони с писти и лифтове извън Банско, Боровец и Пампорово, за да имат повече хора възможност да спортуват през зимата.

Лидерът на ВМРО е на мнение, че „явно трябва да се предложи забрана на всички чужди и финансирани от чужбина НПО-та, които работят във вреда на българския бизнес и туризъм - както направи министър-председателят Орбан в Унгария”.

Коментатори, свързвани с концесионери на зимни курорти у нас, през годините многократно са лансирали тезата, че българските "зелени" активисти протестират срещу тях не заради унищожаването на природата, нарушените концесии и безразборното строителство, а защото са получили пари от други ски дестинации, които се конкурират с България. До момента сериозни доказателства за подобна "подривна" дейност не са показвани.

По-рано днес и служебният премиер Огнян Герджиков изрази мнение, че екоактивистите „събуждат подозрение в чистотата на техните помисли”.