ВМРО разчетоха подадения от Българския Хелзинкски комитет (БХК) сигнал до прокуратурата като целенасочено злепоставяне и на свой ред поискаха НАП и държавното обвинение да „извадят на светло” финансирането на организацията. Това стана ясно от извънредната пресконференция на ВМРО по повод образувано досъдебно производство срещу зам.-председателя Ангел Джамбазки.

От организацията заявиха, че Хелзинкският комитет от много време прави опити да злепостави ВМРО и други националистически организации, за да ги представи като ксенофоби и фашисти. „Имат и списание, в което са ни оплювали не веднъж – това не може да продължава”, формулира контраобвинението Красимир Каракачанов – председател на ВМРО.

Българският Хелзинкски комитет опитва да се прави на ментор в българското общество, но не брани жертвите, коментира още той. По думите му сигналът на БХК е „поредната провокация”. Делото срещу Джамабзки е за явно подбуждане към извършване на престъпления пред множество хора и подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

От партията заявиха, че реакцията им на нападението на 20-годишната Виктория като „логична”. Според председателя на партията от месеци те сигнализират за възможни инциденти и рискове, които крие забавената реакция на държавата по отношение на нелегалните имигранти.

От друга страна, БХК твърдо стои зад позицията си. "Вярваме, че сме постъпили правилно, като сме съобщили добросъвестно на прокуратурата за извършено според нас престъпление. Така трябва да постъпва всеки гражданин. Що се отнася до обвинението в клевета, то не се преследва по общия ред и ние сме готови да срещнем нашите обвинители в съда. Убедени сме, че те ще загубят време и средства за водене на дело, което ще изгубят", се казва в позицията на Комитета.