След конституционни промени ще се избира нов Висш съдебен съвет, като той ще бъде разделен на прокурорска и съдийска колегии. Това стана ясно от съвместната пресконференция на премиера Бойко Борисов, ресорния министър Христо Иванов и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„На първо място това е сега действащият Висш съдебен съвет – и в докладите от Брюксел, а пък и ние самите, и критиките, които виждаме в медии, не е достатъчно ефективен. Ако не се промени Конституцията той ще остане да действа още две години и половина”, посочи Борисов.

Премиерът обясни, че в рамките на прокурорската камара ще е и по-голяма парламентарна квота, като главният прокурор ще се отчита пред тази част от ВСС един път в годината.

Той допълни, че по-рано днес управляващите са обявили намеренията си на главния прокурор Сотир Цацаров и на председателите на ВАС и ВКС. „Сутринта спорихме и разговаряхме, но се постигна един много конструктивен баланс, който ни позволи да излезем пред вас и да кажем, че имаме подкрепата и разбирането на тези фигури“, каза и министър Христо Иванов.

По думите му разделянето на ВСС на две камари цели както по-ефективен съд, така и по-ефективна прокуратура. „Намаляване на мандата на главния прокурор не стои на обсъждане пред нас”, подчерта Христо Иванов.

В същото време, мандатът на ВСС вероятно ще се съкрати, а ролята на инспектората му ще се засили.

Разделянето на ВСС на две камари беше предложено преди месеци от неправителствени организации, като първоначално то срещна ожесточена съпротива особено от прокуратурата, която съзря в промените посегателство върху независимостта й.

В момента 11 от неговите членове се избират от съдебната квота, другите 11 - от парламентарната. Предвижда се съдиите сами да избират своите представители, а в прокурорско-следовтелската колегия да влизат шестима юристи, избрани от парламента и петима магистрати, посочени от прокурорите и следователите.

Оттегляне без бой

„Надявам се ГЕРБ, когато чуят, че имат решение на правителството си, съответно да оттеглят своя законопроект за промени в Закона за съдебната власт”, заяви премиерът Бойко Борисов по повод законопроекта на ГЕРБ, с който ВСС се разделя на две без конституционни промени.

Текстовете, изненадвано внесени от Цветан Цветанов и група депутати, дадоха основание на някои наблюдатели да говорят за „бламиране” на правосъдния министър. Премиерът Бойко Борисов обаче подчерта, че стои зад Христо Иванов. Законопроект в същия дух внесе и АБВ.

Премиерът коментира, че и двата не го устройват: "Не са това, което ние като правителство искаме. Те са козметични и малки".

"Исках да съм убеден, че това, което ще предложи министърът и ще излезе с мой подпис, максимално ще го има в този законопроект. Той ще стои две седмици на сайта, нямаме амбиции да се кичим като носители на реформи №1. Това е нещо, което го иска народът и Брюксел. Когато се надпреварват да внасят закони, това е хубаво”, допълни министър-председателят.

Министърът на вътрешните работи и вицепремиер по коалиционната политика Румяна Бъчварова е натоварена със задачата да осигури подкрепа за предложенията на правителството.

„Наистина има един по-дълъг период напред, по който ще работим по тази тема. Най-важното е, че ние не предлагаме декрет. Всички, които са заинтересовани от тази реформа ще могат да изразят мнението си и по този начин ще можем да я постигнем и мислим, че това е най-правилният начин“, заяви тя.