Владислав Горанов: Смятам, че не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ
Правителството предложи да участва в сделката, за да успокои клиентите на компанията, уточни финансовият министър
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 10
    7
Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Продължавам да смятам, че не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се подчиня на общото решение.  Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по повод скандала около сделката за ЧЕЗ и последното решение държавата да се намеси в нея.

Държавата иска да влезе в ЧЕЗ-България, политическото напрежение не спада (ОБЗОР)Гинка Върбакова атакува Корнелия Нинова, от ББР видяха чешка манипулация в намесването им

Той уточни, че до решението държавата да се намеси правителството е стигнало, за да успокои потребителите на ЧЕЗ в България след истерията, която е създала опозицията около сделката.

„Истерията, която се налага от опозицията ме кара да мисля, че една партия от опозицията, разполага с информация, която не е известна на правителството. Високият тон говори, че има някой разсърден и некласиран от чехите“, коментира Горанов.

Гинка Върбакова: А как 28-годишна дама от село Крушовица купи „Техноимпекс”?Собственикът на „Инерком” се яви на изслушване пред депутатите от две парламентарни комисии днес. Сред тях - и Корнелия Нинова

Финансовият министър обясни, че собственикът на „Инерком” Гинка Върбакова не отива в Чехия да преговаря от името на държавата, а да преговаря с чехите отново да отворят договора, за да може държавата да се намеси. Чешката ЧЕЗ може да се съгласи, но може и да откаже, напомни Горанов.

На въпроса какво следва оттук нататък той отговори: „Ако се стигне до положително решение на чешката компания,  ние може директно да влезем купувайки компанията „Инерком” или част от нея, или да проведем други преговори“.

За цената той обясни, че тя ще е тази, която двете страни вече са постигнали, ако не се стигне до нови преговори.

Как ще се финансира сделката за ЧЕЗ? Чешкият в. „Лидове новини” разследва произхода на парите

Владислав Горанов напомни, че ЧЕЗ води арбитражно дело срещу българската държава за десетки милиони и в тази връзка преговорите между компанията и българската държава ще са трудни.

Финансовият министър отрече да е отправял заплахи към шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плоф. Камен Плочев. Той е разбрал от директора на ВМА , че Плочев е изписан от болницата.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 10
    7
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре