Владислав Горанов: Коалиция между ГЕРБ и БСП не е на дневен ред
По-добре е депутатите да приемат Бюджет 2017, отколкото да се работи с този за 2016 г., смята финансовият министър в оставка
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 1
    1
Владислав Горанов

Темата за коалиция между ГЕРБ и БСП не е на дневен ред. Това обяви в предаването „Лице в лице” финансовият министър в оставка Владислав Горанов.

„Две партии, диаметрално противоположни като идеология, могат да се съберат или, ако искат да съхранят политическия модел, за да не навлязат в него популистите, или когато държавата е в изключително тежка криза и са необходими аварийни мерки. Състоянието на държавата в момента не предполага подобна симбиоза”, обяви финансовият министър.

Той е категоричен, че подобна коалиция не е обсъждана в ГЕРБ.

На въпрос защо партията на Бойко Борисов не може да изкара нито един пълен мандат Горанов отговори, че е можело да изкарат пълен мандат на инат.

По думите му администрацията в министерствата няма причина да е в „шок и паника”, защото през последните години винаги е имало приемственост, особено в Министерството на финансите. Той признава обаче, че при служебни правителства темповете на работа намаляват.

Владислав Горанов призна още, че в един момент не е знаел дали е по-добре да се изтегли проектобюджета за 2017 г., подготвен от неговия екип, или да продължи да настоява за приемането му.

Депутатите приеха Бюджет 2017 на първо четене (ОБЗОР)Проектът предвижда и догодина държавата да харчи повече отколкото събира – планира се дефицит от 1,4% и икономически растеж от 2,5%

„Алтернативата беше да изпълнява миналогодишния бюджет, но тогава нямаше да може да се увеличат минималната работна заплата, заплатите на общинската администрация, на социалните работници и на учителите. Затова е по-добре да бъде приет този бюджет”, обясни финансовият министър.

Относно спора с БСП за плоския данък министърът в оставка обяви, че плоският данък е много по-справедлив от гледна точка на данъкоплатеца и в резултат на това много по-лесно се събира и постъпленията са повече. Той допълни, че много европейски държави вървят към въвеждането му.

Според Горанов в казуса „КТБ” най-големият проблем освен начина, по който е управлявана банката, е безвремието от обявяването й в неплатежоспособност до назначаването на синдици.

Вижте цялото интервю във видеото:

  • 1
    1
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре