От въвеждането на делегираните бюджети в театрите продадените билети са се увеличили с 20 процента и ще настоявам тези средства да бъдат разпределени за заплати. Това заяви пред журналисти министърът на културата Владимир Пенев.

По думите му средствата, които държавата дава за всеки продаден билет, не са променяни от години, а през това време театрите са увеличили броя на зрителите си, т. е. - продадените билети.

"Моята битка и борба е тези реално изкарани 20% отгоре да се върнат в театъра с изричното условие тези 20% да бъдат само за повишаване на заплатите на артистите. Много се надявам, че това ще може да се случи", заяви министър Пенев.

Със свое постановление от 7 февруари Министерски съвет утвърди единните разходни стандарти за финансиране през 2013 г. на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства.

През тази година държавата плаща по 20 лева за всеки продаден билет от Народния театър "Иван Вазов", по 70 лева за всеки продаден билет от Софийската опера и балет и от Софийската филхармония, по 52 лева на продаден билет на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", по 60 лева на билет от Държавния музикален и балетен център – София.

За всички останали драматични театри се плаща по 12,50 лв. на продаден билет. Драматично-куклените театри взимат 15,00 лв. на продаден билет, куклените театри – 10,00 лв., оперите – 60,00 лв., музикално-драматичните театри – 40,00 лв. т, а оперно-театрални центрове, филхармонии и симфониети – 50,00 лв. на продаден билет.