Актьорът Владимир Пенев приел да заеме поста на министър на културата в служебния кабинет, за да „върне смисъла на думите морал, чест и достойнство”, призна той в предаването „Нека говорят… с Росен Петров” по bTV.

Въпреки спонтанният порив да откаже заради ангажименти в киното и театъра, Владимир Пенев приел отговорността, за да не бъде сред „онези, които винаги са в отрицание”. „Преди всичко искам да докажа на себе си, че съм честен и достоен човек,” заяви той.

„Театърът е едно велико и прекрасно изкуство, не го цапайте със сравнения с политиката. Тя е необходимото зло,” призова още актьорът-министър.

Той призна, че за краткия си мандат едва ли може да свърши много неща, предвид липсата на парламент и възможност за всякаква законодателна инициатива. „Ангажиментът е да осигурим провеждането на някакви избори, да се надяваме честни. Има шансове някои неща да се оправят, това ще се опитам аз,” обеща Владимир Пенев.

Актьорът подчерта, че постът му в служебния кабинет на Марин Райков не е политически и той продължава да няма никакви политически амбиции. „На 55 години съм, вече можеше да членувам в някоя партия и да съм постигнал някои позиции,” коментира служебният културен министър и изрази надежда да е „добър балансьор”.

„Колегите ми в правителството са извървели пътя си от чирак до майстор на база собствените си способности без никакви протекции,” похвали той състава на кабинета.

„Аз винаги съм казвал, че е хубаво човек да устрои първо собствения си живот по начина, по който би искал. За съжаление ние не спазваме и най-простото – правилата за движение, а какво остава за моралните,” изтъкна с разочарование Владимир Пенев.