Новият министър на външните работи Кристиан Вигенин отрече да е имал намерение да реабилитира посланиците с минало в структурите на бившата Държавна сигурност. „Искам да затворя завинаги тази страница, искам ДС, една служба, която вече четвърт век не съществува, да престане да определя правилата днес,” заяви той в предаването „Лице в лице” по bTV.

Вигенин съжалява, че се е „вкарал” в тази тема с първите си интервюта като началник на Външното министерство. По думите му, той никога не е имал намерение да назначава за посланици хора, които са върнати от мисии при предишното управление. Според него обаче във ведомството работят много хора с огромни способности, които могат да са полезни на България въпреки картончетата. „Изведнъж се оказа, че аз съм реставраторът,” обобщи Кристиан Вигенин.

Според него бившите му колеги евродепутати от ЕНП, които критикуваха първите му изявления като министър, са били подведени, а темата с ДС не е трябвало да стига до Брюксел.

Веднага след медийните изяви на Вигенин, президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма да подпише указ за назначението на нито един дипломат с минало в структурите на тайните служби на социалистическия режим. Външният министър увери, че няма да има конфликт с държавния глава по темата за ДС.

Вигенин отново подчерта, че качествата на бившия служебен премиер Марин Райков като дипломат са безспорни, но потвърди позицията си срещу самоназначаването му като посланик в Рим. „Освен неговото, има още седем назначения в последния момент, повечето от които са безспорни,” допълни Вигенин. Той обаче призна, че с няколко не е съгласен, но не пожела да уточни кои. „Не ми се иска първите ми стъпки да са свързани с ревизии,” каза министърът в заключение по темата.

Турция – далече от Европа

Кристиан Вигенин коментира и темата с безредиците в Турция, като призова българските граждани, които заминават за южната ни съседка да се регистрират на сайта на МВнР.

„Още преди два дни заявих, че ситуацията в Турция ни притеснява, защото това е съседна страна и такива демонстрации представляват риск и за нас. Притеснява ни прекомерната употреба на сила,” отбеляза Вигенин и припомни, че върховният комисар по външна политика Катрин Аштън е изразила подобна позиция.

Според българския външен министър Турция е поела ангажимент да спазва определени норми, а поведението на властите притеснява целия ЕС. Вигенин информира още, че въпросът предстои да бъде обсъден на предстоящата среща на външните министри в края на юни в Люксембург.

„Събитията показват, че по някои показатели Турция е далече от европейските норми,” отбеляза Вигенин и посъветва турския премиер Реджеп Ердоган да не обвинява социалните мрежи за безредиците в страната си.

Македонската каруца и българския прът в колелото й

Кристиан Вигенин изрази съгласие с политиката на кабинета „Борисов” по отношение на Македония, но не спести критика за „рязката смяна на позицията” на България през есента на 2012 г. По думите му, тя е шокирала и Скопие, и Брюксел.

С метафората за каруцата на пътя към ЕС и пръта в колелото, който спира движението й, министърът обясни, че България не е основната пречка за еврочленството на Македония. „Каруцата на Македония не се движи особено бързо, нашият прът не е основната спънка,” обясни той и дори припомни, че първата му среща с друг външен министър е била с македонския му колега Никола Попоски.

„Македония разбира съображенията на България. Когато една страна иска да е част от ЕС, трябва да изглади отношенията си със съседите. Не искаме много – договорът за добросъседство и сътрудничество ще регистрира една реалност. Като цяло искаме да имаме гаранции от страна на Македония, че тя няма териториални или други претенции към т. нар македонско малцинство в България, каквото според нас няма,” обясни Вигенин.

Той направи заявка за приемственост във външната политика и изрази амбиция да превърне България в по-активен член на ЕС, да засили двустранното сътрудничество с другите държави членки, както и регионалното партньорство в Балканите, Черноморския регион и Източното партньорство.

Шенген – наследен и нов приоритет

Вигенин подчерта, че членството на България в Шенген остава приоритетно за страната, като обеща Външното министерство да работи „в много добра координация с МВР” по този въпрос. „Ще трябва и доста дипломатическа работа да свършим, трябва да изградим доверие, което обаче не може да стане само чрез МВнР,” каза той и посочи, че е необходимо съсредоточаване върху държавите, които не са съгласни с влизането на България в зоната на свободно движение.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа