БСП преминава през сложен период, но не трябва да очаквате, че ще се разпаднем. Това заяви в „Лице в лице” депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин. По думите му в партията в момента много повече хора влизат, отколкото излизат.

„Всеки човек е ценен и въпреки че Страхил Ангелов е един от хората, които най-много са говорили срещу мен и то неверни неща, не се радвам, че той е напуснал”, заяви Вигенин по повод напускането на бившия депутат и думите му, че други десетки членове са се отказали от левицата.

По думите на Вигенин БСП е партия, която толерира изразяването на мнение. Проблемът обаче идва, когато дискусията се превърне в междуличностни нападки. „Имам чувството, че се вкарахме в сценария на „Шотландски боец”, когато накрая трябва да остане само един”, каза той и допълни, че България има нужда от силна лява партия.

„В момента избистряме посоката на нашето развитие, но тръгнем ли да се атакуваме на личностна посока, това е път за никъде”, посочи социалистът. Според него не трябва да се правят илюзии, че само БСП има проблем със загубата на доверие, а това важи за всички партии и институции.

Вигенин смята, че е мантра, че БСП няма идеи и не е силна опозиция. „Ако се погледна нашата дейност в парламента, ще се види, че ние сме единствената реална опозиция. Много по-лесно е да се хвърли теза, че сме слаба опозиция”, заяви той, но добави, че с 39 мандата не може как БСП да е мощна опозиция.

Според депутата, избран от благоевградския регион, проблемът в Гърмен е социален. „Беше направен сериозен опит да бъде направен етнически конфликт заради наближаващите избори”, посочи той, като обясни, че вместо да се върви към свалянето на напрежението, обратно се е направил опит то да бъде поддържано.

„Много от хората от Гърмен подчертаха пред мен, че не са по принцип срещу ромите”, коментира той. „И общината, и държавата трябва да гарантират, че правилата важат за всички и трябва да се спазват”, подчерта още Кристиан Вигенин.

Вижте целия разговор във видеото:

  • Година по-късно, Гърмен отново се вдигна на бунт
  • Павлова не се чувства виновна за съборените ромски къщи
  • Жандармерия спря протеста на гърменските роми (ОБЗОР)
  • Булдозер бута незаконни къщи в Гърмен (СНИМКИ)
  • Днес в Гърмен отново ще събарят ромски къщи
  • Георги Костов: Кметът на Гърмен не може да има лична охрана
  • Кметът на Гърмен иска лична охрана, след като изпочупиха прозорци на общината
  • Само две незаконни къщи в Гърмен получиха отсрочка
  • Кметът призова жителите на Гърмен да дадат безвъзмездно подслон на ромите
  • ДНСК: До края на месеца в Гърмен отново ще падат къщи