На Абдуллах Бююк, който преди два дни беше предаден на турските власти, е отказано убежище, тъй като не са събрани данни, че има основание по закон той да получи този тип закрила. Това обяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която е на посещение в Камчия.

Според Попова, която по закон е компетентна да дава становище в такива случаи, молбата на Бююк е била обстойно проучвана в продължение на няколко месеца.

„Претендира се за политически преследвания, за това, че може да е неудобен този гражданин в собствената си родина, но с политически мотиви по-скоро се иска друг тип закрила“, каза вицепрезидентът.

„Аз съм следвала закона без обвързаност с каквато и да е друга конюнктура. От там насетне властите са действали така, както са намерили за добре според закона или според установени практики, за което аз не мога да добавя нищо, защото не е в моята компетентност и не е коректно“, добави тя.

От снощи от „Протестна мрежа” настояват и за оставка на правителството заради предаването на Бююк на турския режим.

„МВР е най-големият нарушител на законите и всички възклицания на [вътрешния министър Румяна] Бъчварова са глупости на търкалета (...). Този човек го чака дори възможно смъртно наказание“, коментира адв. Николай Хаджигенов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Не знаем дали е жив (...) нарушен е всеки едни закон (...) У нас има тоталитарен режим тип „Ердоган“, просто е по-мек... засега“, коментира адвокатът.

Според Мехмед Юмер, главен редактор на вестник „Заман” за България, „когато имате за съсед държава, където се утвърждава едноличен режим, то този съсед няма да ви зарази с положителни примери“.

Вижте повече във видеото:

Върховният комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад Ал Хюсеин също обвини българските власти в системно погазване на човешките права и заради наказателното преследване на мигрантите. Според него има сериозни съмнения, че държавните власти нарушават международното право.

Междувременно министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова разпореди проверки в   „Гранична полиция“ и в Дирекция „Миграция“. Проучва се как Бююк е допуснат на територията на България. Ще се проверява и правомерността на действията на служителите на Дирекция „Миграция“ по неговия казус.