Анализ на събития и тенденции от геополитически, културен и вътрешен характер направи в студиото на „Тази сутрин” бившият министър на културата Вежди Рашидов. Минути след поредната показана от Елена Йончева снимка на пробив в граничната ограда, той отбеляза, че с „талант и художествено образно мислене” можем да приемем съоръжението и за арт инсталация.

„Оградата е превантивна, тя е необходима, защото е външна граница. Сигурно има някъде корупция, но нека да кажем къде е – има прокуратура”, по-сериозно добави той.

Рашидов преповтори тезата на Бойко Борисов от лекцията му в УНСС за ситуацията в региона – че от Турция зависи спокойствието в нашата страна, тъй като е в състояние да ни „залее” с мигранти от Сирия. „Две години в България вече я няма темата „имигранти”, тази тема отсъства. 3 млн. стоят на турско сирийската граница (…) по 20-30 човека навсякъде минават (…) Ние сме малък народ и ако тук 5000 човека влязат каква драма ще настане”, подчерта ексминистърът.

Той защити исканите от Турция допълнителни средства от Европа: „Тези 3 млн. човека ядат по 3 пъти на ден, ползват ток, учители, лекари, това са все пари от турската държава”.

„Ние помолихме да има спокойствие между двете ни държави”, каза още Рашидов, който е бил на срещите на Бойко Борисов и Реджеп Ердоган. Бившият министър засегна и темата с Македония и предложеното отново в студиото на „Тази сутрин” внасяне на български издания в западната ни съседка: „Представяте ли си всички турски вестници да се носят, когато половин милион или един милион турци живеят в България?”

Променят ли се традиционно сложните отношения между Ердоган и ДПС? „Много са дребни ДПС за Ердоган като президент на 85 милиона”, отговори Рашидов.

По отношение на собствения си ресор, той не пропусна да похвали музейния комплекс „Квадрат 500”, станал известен като Българския Лувър. Според него той е един „много добър пробив за българската държава”. След спечелен от Рашидов бас по време на европредседателството ще има изложби на класически образци на изобразителното изкуство – от Леонардо през Рубенс до Рафаел.

Вежди Рашидов похвали приемника си Боил Банов, като посочи, че преди това през годините „много проекти закъсаха от инфантилността на всички министри”, които решавали, че всичко започва от тяхното управление и не демонстрирали приемственост.

Той имал и списък с критични към него „протестъри”, за които проверявал с какво се занимават с днешна дата: „Има вече едно спокойствие, явно вече ядат”.