Ветото на президента Росен Плевнелиев върху последните промени в Изборния кодекс ще бъде отхвърлено утре заради Патриотичния фронта. Това научи bTV от свои източници.

Ветото на държавния глава мина днес с процедурни хватки в парламентарната правна комисия.

С 2 гласа „за”  преодоляване на ветото, 3 „против” и 7 „въздържал се” гласуваха членовете на комисията. Гласувалите "за" бяха само от Патриотичния фронт. От ГЕРБ, РБ и БДЦ се въздържаха.

Изненадващо най-активни в защита на президентското вето бяха БДП и ДПС.

В защита на ветото се изказаха и организациите на българите в чужбина. Според тях за секциите в чужбина трябва да плащат партиите от своите субсидии.

В крайна сметка ветото мина (не беше преодоляно). Съдбата на президентското вето вероятно ще бъде окончателно решена утре в пленарната зала.

Държавният глава наложи вето върху промените в Изборния кодекс, които ограничават откриването на избирателни секции в чужбина. Според предложените от Патриотичния фронт текстове, в рамките на ЕС ще са нужни повече заявления за гласуване извън дипломатическите мисии на страната ни, а извън ЕС бюлетини ще се пускат само в посолства, консулства и градовете с над 1 млн. души население.

Ветото е втора точка в дневния ред на депутатите утре, сутрнита преди заседанието отново ще има консултации.

Президентът Росен Плевнелиев предупреди, че ако то бъде отхвърлено от парламента, той вероятно ще сезира Конституционния съд.