Веселин Марешки с потенциал за влизане в парламента
Партия „Воля” се нарежда на четвърта позиция в проучване на „Маркет линкс”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Парламент - 1
Снимка: Ладислав Цветков

Няма съществено разместване в политическите пластове след президентските избори. Данните показват, че между ГЕРБ и БСП разликата се стопява.

Промяна има в тълкуванието, че победата на изборите на Румен Радев няма да донесе ръст в избирателите – напротив, има повишаване в електоралния потенциал на левицата. Това посочи Добромир Живков от „Маркет линкс” по повод новото проучване на нагласите на избирателите.

„Маркет линкс”: Разликата между ГЕРБ и БСП е 3%Десницата извън ГЕРБ има риск да не мине бариерата, ако не се обедини

Изследването сочи още, че ГЕРБ няма политически ресурс да привлече повече гласоподаватели, но в кампания това може да се промени.

„Обединените патриоти” имат също ръст - формацията заема категорична трета позиция и безапелационно влиза в парламента.

Партия „Воля” на Веселин Марешки се нарежда на четвърта позиция и това не изненадва социолозите. Резултатът на президентските избори показа потенциал и той започна да прелива в потенциал за влизане в парламента.

ДПС получават 4%. Живков посочи, че винаги ДПС има силна подкрепа извън страната и резултатът им ще се повиши на избори. От друга страна отделянето на Лютви Местан започва да дава ефект върху електоралния потенциал.

Импулсът с референдума губи инерцията си и хората подхождат със съмнение към политическа формация, оглавена от Слави Трифонов. Електоратът, който подобен проект би имал, е от тези, които не са решили за кого ще гласуват.

Ниският процент при Реформаторския блок и отделилата се ДСБ означава, че десният избирател още не е осъзнал как се разпределят силите в дясното. Новосъздадената партия „Да, България” се очаква тепърва да покаже потенциала си. Има възможност и десните избиратели да я припознаят като свое представителство.

Проучването на „Маркет линкс” обхваща периода 27 декември до 5 януари, проведено е между 1000 души, чрез пряко лично интервю.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре