Членът на Изпълнителното бюро на БСП  Весела Лечева критикува премиера в оставка Бойко Борисов, който вчера атакува левицата с думите, че това е „партията, която е убивала и взривявала”.  

„Учудващо е, че водещ политик през 2017 г. използва такъв арсенал от думи, това по-скоро подхожда на речника на хора в кръчмата след 12 ч.”, изтъкна Лечева в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Надявам се политиците вече да говорят с други изразни средства”, допълни тя. Според нея връщането в миналото не е актуално за българските граждани. „Връщането назад означава, че нямаш никаква политика и визия, нямаш сериозни аргументи”, изтъкна тя. По думите й от ГЕРБ са застрашени от това, че ще изпуснат властта.

„Когато се чувстваш застрашен, отиваш на тези крайни мерки, които явно Борисов е способен на тях - да мобилизира по този начин своя електора, надъхвайки с обидни квалификации”, каза Лечева.

Тя изрази увереност, че партията ще спечели предстоящите избори. По думите й обаче да се говори за коалиции преди вота е несериозно. „Водим разговори с гражданите непрекъснато и те искат тази промяна”, уточни Лечева.  Тя посочи, че социалистите не се осланят за победа на помощта на новия президент Румен Радев.

Политиката на Бойко Борисов доведе до това, че почти 70% от българите живеят все още на прага на бедността, коментира още тя.

Лечева мотивира и предложението на БСП за промяна на плоския данък.  „Фокусирахме вниманието си върху това кои са най-застрашените групи в България  – това са младите български семейства и огромна част от пенсионерите. Затова предлагаме данък общ доход да се запази 10% за средната класа и да се удвои на 20% за всички, които получават доходи над 10 000 лева”, поясни Лечева.

По думите й хората с доходи над 10 000 лева са много повече от тиражираните 7000-8000 души.

„Предлагаме данъчни облекчения за всички семейства с деца – приспадаме данък общ доход, който те дължат, за едно дете до 50 лв. Тоест ако семейство получава доход от 1000 лева, има две деца, дължимият данък общ доход е 100 лева. И така няма да плаща данък общ доход”, поясни още Лечева.