Велизар Енчев напуска ПГ на Патриотичния фронт поради "тоталната подмяна и политическата измама", която се извършва от ръководството на коалицията. В писмо до председателя на парламента, Велизар Енчев категорично се разграничава и от ксенофобските прояви.

Енчев беше единственият депутат от ПФ, който гласува срещу избирането на Бойко Борисов за министър-председател и на Цецка Цачева за председател на Народното събрание. По-късно стана ясно, че предаването му е свалено от ефира на телевизията на лидера на НФСБ и съпредседател на националистическото обединение Валери Симеонов.

Съпартийците на журналиста, бивш депутат и бивш сътрудник на Държавна сигурност, обясняваха критичните му изказвания с неговата „емоционалност”.

По време на предизборните кампании в последните 18 месеца представителите на НФСБ в нито един момент не заявиха на своите избиратели, че в Народното събрание ще се коалират с ГЕРБ и Реформаторския блок, чиито идеологически платформи нямат нищо общо с идеите и програмата на Националния фронт за спасение на България", заявява Енчев.

Той добавя, че по този начин коалицията е излъгала 240 000 български граждани, които са повярвали, че нейните идеи нямат нищо общо с тези на олигархията. За него тези действия са равносилни на "политическа измама" от страна на Патриотичния фронт.

"Парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт за кабинета на ГЕРБ и Реформаторския блок е недопустима подмяна на вота на нашите избиратели. Тези избиратели дадоха гласа си за НФСБ, а не за правителство на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов.”, категорично заявява Енчев в писмото си до председателя на Народното събрание.

Според него особено тревожно е фиксирането върху етническата принадлежност на опоненти на НФСБ, което хвърля сянка върху демократичния облик на партията и дава основание за обвинения в ксенофобия.

По думите му обаче е била накърнена и каузата за отстраняване на ДПС от властта заради сътрудничеството с партията на Касим Дал и Корман Исмаилов (НПСД, която е в Реформаторския блок).

"След като твърдеше, че имената на министрите и заместниците му нямат никакво значение, сега той прави точно обратното, което свидетелства за липса на елементарна политическа последователност. Всъщност казусът "Орхан Исмаилов" е не причина, а следствие от порочното обвързване на НФСБ с ГЕРБ и Реформаторския блок", категоричен е Велизар Енчев.

Той се оплаква, че е системно дискриминиран в групата си, а Валери Симеонов е искал от депутатите да подпишат молба за напускане на парламента без дата, лобирал е за разработка на шистови находища и др.